Az lehetséges, hogy panellakásban a nappali erkély felőli /a nyílászárós/ fala két oldalt nem beton, hanem gipszkarton esetleg parapet?
Kedves kérdező így tényleg nem érthető melyik falra gondolsz, olvasd el önmagának ellentmond ahogy írod.
"felül megfúrva(karnis) pár mm vastag" Ilyen fal nincs.
"Viszont nem tudom, kívülről nem-e beton? 16 cm szigetelés van rajta" Ha szigetelés van az kívül van így nem kívül beton.
Amúgy a kérdés könnyen megválaszolható, csak ne szaladj el :) Ilyenkor szokták valahogy a kérdezők azért se leírni érthetően. Vagy jelöld meg a képen melyik fal/részről van szó.
Amúgy ezek úgy vannak, hogy a külső utcai fal vastagabb a panelnél is téglánál is. A szigetelés kívül van, bár vannak furcsaságok és lehet belül is ha az előző lakó csinált olyat. A falak többféle vastagságúak és háromféle is lehet/szokott lenni panelban, így ebből még nem mondható meg, viszont ezt fúráshoz tudni kell.
Továbbá lehet belül gipszkarton a falakon és mennyezeten is mert van aki nem akarja valamiért a falat kisimítani.
Belső nem tartó fal engedéllyel panelben is bontható és később elvileg lehetne odatenni gipszkarton falat, de ez csak belső fal lehet és ott se bármelyik. Tartó falat nem engednek bontani (nyilván).
Jelöld meg a fotódon.
Itt egy panel fal példa:
Köszönöm az újabb válaszokat. Bocs a pontatlanságért, kívülről valóban elég félreérthető lehet.
Először is csatolok egy képet, amin jelöltem, hol tervezem kivezetni az elszívó csövét, a nyílászárók felőli oldalon:
A szigetelés kívülről van. Nekem úgy tűnik, mintha egy keret lenne a nyílászárók körül, ami nem beton, hanem valamilyen más anyag és megkopogtatva üregesnek tűnik.
Ha ott üregesen kopog az szerintem max gipszkarton lehet, 1-2 cm vastagságban. Lehet még elektromos vezeték kivezető nyílása ami egy tenyérnyi kör alakú nyílás, hátha csak pont ott szüntettek meg egyet és ott üreges, esetleg megkopogtathatnád több ponton is lejjebb mellmagasságba.
De mivel panel és külső fal ez biztos beton és a szerelő erre készüljön. Egy adott méretű fúróval (kornafúró) kivágják a betont is.
Csatolok egy kezdetleges rajzot. A kérdés a pontozott rész anyaga.
Készítettem egy kezdetleges rajzot, a kérdés a pontozott rész anyaga.
Ja így más a helyzet. Ezt erkélyfalnak hívják paneleknél és az fa. Aki erkélyfalat cseréltet az már ismeri. Szokott még lenni ablak alatti (a radiátoros) részen is egy panel ami szintén fa és ez meg az, régi tervezés.
Itt van egy kibontva, a két oldalon van azért a fán kívül egy egy beton rész, de ilyen kicsi, ott folytatódik az erkély kétoldali fala.
Sokféle méret van lehet ilyen is.
Itt pl nincs semmi betonrész kétoldalt sem és ytonggal falazták ahol nincs ablak, szebb is mert rendes fal lett ahol az kell.
De lehet több variáció: pl lehet ott egy vékonyabb betonfal amit vastagítottak hogy melegebb legyen, de lehet régi könnyűszerkezetes és ytongos is.
Én azt csinálnám ha én vágnám, hogy vennék egy olcsó kellő hosszú fúrót vagy kopottat és a megfelelő helyen ahol lesz megfúrnám. A betonban majd elakad és kimérhető a furatmélységből hol kezdődik a beton. De szomszédokat is meg lehet kérdezni, főként akik már cseréltek erkélyfalat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!