Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Villanymotor tekercselés után...

Balázs2 kérdése:

Villanymotor tekercselés után nem indul, tehetek nagyobb kondenzátort?

Figyelt kérdés
Van egy kínai barkacs kompresszorom, leégett tekercsel vettem, megcsinaltattam a tekercsrészét szakemberrel, viszont most nem hajlandó elindulni csak ha lekötöm a nyomócsövet. Jelenleg egy 35uF jelzésű kondi van hozzá. Ha teszek ennél nagyobbat nem tesz kárt benne? Nem sokkal kellene nagyobb energia az induláshoz. 220v-oa 1.9kw nevlegesen. Köszönöm!
2017. dec. 29. 12:39
1 2
 1/13 Fantom83 ***** válasza:
Elég érdekes sztori! Ha minden az eredeti állapotában van,működnie kellene.Én csak és kizárólag olyan kondikat rakok a villanymotorjaimra,amilyenek előtte voltak,akkor nagy baj nem lehet...
2017. dec. 29. 13:55
 2/13 anonim ***** válasza:

Arra kb 100mikros kellene. Semmi baja sem lesz, akár mekkorát raksz rá, nem ég le stb. Kizárólag fáziseltolást csinál, hogy eltudjon indulni a motor, illetve hogy elég legyen a nyomaték, üzem közben is kellhet.

Ha veszel akkor üzemi-kondit vegyél. Van amelyik csak indításra való, utána ki kell kapcsolni.

2017. dec. 29. 14:06
 3/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat! Sajnos menni nem láttam a gépet de próbáltam 30 as illetve a hozzátartozó 35 ös el de nem indul. Csak ha szabadon megy és nem sűríti a levegőt a tartályba, megpróbálok beszélni még a szakival aki csinalta, hogy esetleg tekercselés után változik-e a motor tulajdonsaga valamiképp.

Veszek rá egy nagyobb kondit ha baj nemlehet belőle.

2017. dec. 29. 14:53
 4/13 anonim ***** válasza:

nagyobb nyomaték kell indításkor. Lehet, hogy kétpólusú a masina, ott előfordul. Ha négy pólusú, vagy több, akkor jobb a nyomatéka, és teher alatt is elindul.

Ezen úgy lehet barkácsolással segíteni, hogy veszel egy nagyobb kondit, és nyomógombbal indítod. Tehát bekapcsolod, és megnyomod a segédfázis(kondi) gombját..egyből indulnia kell.

Ha akkor sem, akkor bizony a tekercselőn a sor, hogy megmutassa miért nem indul nálad.

akkor szokott ez előfordulni, ha a tekercselő még nem látott olyan motort.

2017. dec. 29. 15:45
 5/13 A kérdező kommentje:
Értem, mivel ez egy kompresszor működéséhez hozzatartozik, hogy kikapcsol majd ha szükséges munkaközben bekapcsol. Nemvolna előnyös minden indításnál mellette állni és gombot nyomogatni. Azt szeretném h minden helyzetben magától tudjon indulni.
2017. dec. 29. 15:51
 6/13 anonim ***** válasza:

Tekercseléskor a motor tekercsből kiégetik a lakkot, ez után szedhető szét. Mivel a hő hatására a vastest átalakul így minimálisan kisebb lesz a teljesítmény, de ez tényleg nem sok. Ettől kell működnie.

Üzemi kondenzátort vegyél és állandóra kössed be. 100W-onként 5uF kell kb. Ha folyamatosan rajta van a kondi, az nagyobb nyomatékot ad. Így próbáld ki.

Ha így is gond lesz vele, akkor kicsi az indítási nyomaték, nagyobb motor szükséges. Amennyiben módod van rá 3x400V-os (háromfázisú) jobban jársz, mert sokkal jobb az indítási nyomatéka.

2017. dec. 29. 17:33
 7/13 A kérdező kommentje:
Ez világos, azt nem értem ha 2100watt a motor, hogylehet a gyári kondi 35 uF??
2017. dec. 29. 20:32
 8/13 anonim ***** válasza:

A régebbi magyar motorgyár, az EVIG egyik mérnökének cikke szerint náluk az 1,8 kW-os motornál 80 mikroF üzemi kondenzátornál az indítónyomaték a névleges 30 %-a volt, ehhez hozzápakolva egy 250 mikros indító kondenzátort az indítónyomaték a névleges 160%-ára nőtt.Az indítási áram nem nőtt lényegesen, 4-5 szöröse volt a névlegesnek mindkét esetben.

Az indítókondenzátorhoz indítórelét szoktak alkalmazni.

Az még kérdés, hogy ezeket az igénybevételeket elbírja-e a kínai barkácsgép motorjának hornyában elférő tekercselés. Ha még él a tekercselő, akkor meg lehet kérdezni, hogy milyen keresztmetszettel tekerte a segédfázist, és ampermérővel ellenőrizni az áramot, főleg az üzemit (jó nagy méréshatárú ampermérővel...).

2017. dec. 29. 23:50
 9/13 Fantom83 ***** válasza:
Tegyél már fel pár képet erről a gépről,most már kíváncsi lettem rá!
2017. dec. 30. 09:51
 10/13 anonim ***** válasza:

Jó volna tudni milyen volt az eredeti bekötés. Vannak segédfázisok amelyek csak indításra vannak méretezve, utána ki kell kapcsolni. Ha nem ezt teszed, akkor leég a motor (bár a nyomaték nagyobb amíg le nem ég).

Kérdezz rá a tekercselőnél, hogy mire alkalmas a segédfázis tekercselése.

Van a motoron valami adat, rajz, vagy a gépen? Vagy az első tulaj valamit módosított már?

2017. dec. 30. 10:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!