Régen milyen fűrészt használtak hosszirányú gerenda, farönk vágásához?
Talán szalagfűrész lapjából lehetne keretes deszkavágót készíteni, szerintem itt, Magyarországon aligha árulnak olyan fűrészt, amit a képeken láttunk.
Előre mondom, nem értek a fához, de talán ez az ábra hasznos az élezéshez:
Rosszul tudod, hossz irányba is vágtak vele. Mèrete adta meg, hogy mire jó. Èn vágtam vele mèg 6 mèteres gerendát anno.
Valamint fűrèszmalmok voltak, ahol sokkal nagyobb fákat szeleteltek.
Sokkal haladósabb, ha ékekkel hasítják hosszába a rönköt és utána szekercével szépen lehet egyengetni, finomítani.
Nyilván kicsit nagyobb a veszteség, meg csak szép egyenes fával lehet megcsinálni, de míg hosszába elfűrészelni kézi erővel két hét, elhasítani egy óra, kiegyengetni +3óra.
Attól, hogy nem volt fejlett technológia nem voltak hülyék.
Amelyik fa meg nem elég egyenes, görcsös, az még mindig jó volt a tűzre kisebb darabokban...
Egy jófogás hirdetésben szépen fel van sorolva hogy nevezték ezt a típusú nagy lemezfűrészt. "Régi harcsafűrész, keresztvágó fűrész, karajfűrész, harangfűrész" Néhol még "nagyfűrész" vagy "nagy fűrész" megnevezést is találni.
Nem hinném, hogy volt speckós hosszirányú fűrész is, mert ugyanannak a feltételeknek kell megfelelnie, max a fogait reszelték máshogy, de abban sem vagyok biztos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!