Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Mi a teendő, ha a kéményben...

Mi a teendő, ha a kéményben fennakadt a korom?

Figyelt kérdés
Még nyáron járt a kéményseprő, de még csak most akartam kiszedni a kormot. Kinyitottam a szokásos koromkiszedő nyílást, ám korom sehol. Benéztem lámpával, valamint tapogattam egy kis lapáttal is, azonnal észleltem hogy a korom fönt akadt valamin, vagy saját magát tartotta meg valahogyan. Elhúztam a kályhát, és bekukkantottam a füst beömlő nyíláson: ott is tömör korom fogadott, amiben olyan nagyobb koksz illetve kátrány darabok is vannak, telán ezért is akadhatott fennt. Az alsó koromkiszedő és a felső füstbeömlő nyílás között kb egy jó méter lehet, tehát méter vastag koromdugó zárja el a kéményt. Korábban úgy vettem észre, fontos hogy a koromkiszedő nyílás mellett is legyen légáramlás, másképp nem ég rendesen a kályha, illetve kifüstöl. Tehát gondolom a legalább méter vastag kormot valahogy ki kellene szedegetni. Mi ilyenkor a teendő? Milyen eszközzel lehetne hozzálátni? Kéményseprőnek van ehez valami speciálisabb eszköze? (Pl hosszúnyelű forgatható fúró, mint amit csemetézéshez vagy kerítésoszlop ledugáshoz használnak.)

2017. okt. 30. 19:36
1 2
 11/11 Bereczk Jénos ***** válasza:

A kormot nem takarítani kell, hanem megelőzni!!!! Sokan panaszkodnak

BEGYÚJTÁSNÁL füstöl a tüzelő, pedig még csak a gyújtós ég, persze szép nagy lánggal, a láng végén vörös és fekete taréjjal, ami természetesen korom, tehát ha begyújtunk, hamar el kell érni, hogy a tüzelő minél előbb felmelegedjen és meggyulladjon majd csökken a koromképződés!

Sokkal célszerűbb felülről begyújtani, mert a keletkező gázok rögtön elégnek!

Ilyenkor jön a következő probléma, hogy nyitogatjuk a kazán ajtaját és rakunk a tűzre, ez olyan mintha újra begyújtanánk, a tüzelő felmelegedéséig, még nagyobb füstöt csinálunk, télen ez a havon jól látszik és hetente vagy havonta takaríthatjuk a kazánt és a kéményt, hogy a kályhacsőt ne is említsem, milyen élmény, amikor a bejárati ajtón kifelé

visszük és a cső kint lesz, de a kormot a huzat visszavisz a lakásba!!!!!

Ezt úgy mondják, "én tudok tüzelni!", ez igaz is, csupán ennyi hátránnyal jár, ha azt nem vesszük figyelembe, hogy sokba kerül, meleg meg nincs, a kéményen kimegy majd leég a ház, vagy a mennyezeten megjelenő kátrány jelzi, hogy valamit másképp kellene csinálni, megtanulni FŰTENI!!!!

Azt már le se írom hogyan kell, mert ahhoz KAZÁN kell, megfelelő fűtőanyag, a kémény lehet a már betiltott 14x14-es kémény, mert az bőségesen elég, egy jó kazánhoz!!!!

Milyen a JÓ kazán? Nem írom le, mert látom mindenki a legdrágább kazánnal kísérletezik, míg ÉL!!!!!! Ha érdekli: 06-30-711-8164, a fűtőanyag

LIGNIT BRIKETT, a legtisztább fűtés, takarítani sosem kell!!!!!

2024. febr. 14. 17:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!