Van egy Husqvarna 236 láncfűrészem, amivel vágtam tölgy fát és vágás közben füstölt az olaj a láncon és nagyon forró vol a lánc, a vezető, de még a csillagkerék is, mi okozza ezt?
Lehet kevés az olaj, nem tudom állítható-e az olajpumpa.
Lehet életlen a lánc, van youtube arról, hogy mi a helyes élezés.
Lehet ezen is van ilyen tél/nyár kapcsoló valahol, télen nem a fagyos levegőt szívja a motorba, hanem azt, ami a henger körül kicsit melegedett már. Meleg időben ettől melegedhet jobban a motor, ahogy a kenetlenségtől is (túl kevés olaj ment a benzinbe, pontosan kell mérni mindig, vagy túl kevés az üzemanyag az üzemanyag/levegő arányban, ami ha gyári beállításon van a karbi, épp túl dúsra kell legyen állítva). Motormelegedést okozhat a jócskán megtelt levegőszűrő is (rákerestem a típusra, ezt sokan említik, hogy egy filcdarab, gyakran kell takarítani és cserélni). Korosabb motor ha túl sok olajjal járt, lekokszolódhat, válhat melegedőssé, főleg ha áll a koksz a kipufogótorokban is.
Vagy nem kap olajat a lánc vagy pedig életlen a lánc.
Ha régi a fűrészlap akkor már az is gond lehet, hogy lekopott a válla és a lánc leér az aljához ami plusz súrlódás és hőtermelés.
Esetleg túl feszesre van húzva.
Vagy életlen a lánc, vagy a vezető ment tönkre.
Mind a kettőt könnyedén meg tudod te is nézni.
A lánc ha életlen, egyértelmű hogy mik a tünetek, elég csak közelről megnézni esetleg az ujjaddal érzékelni mennyire "kapatós" az éle.
A vezetőnél meg azt kell nézni, hogy a nút amiben fut a lánc mennyire van kikopva. Aránylag passzosnak kell lennie, oldalirányba nem szabad kimozdulni a láncnak, csak nagyon minimálisat.
A másik még, ha "válla" van a vezetőnek, magyarán a súrlódástól a vezető kiperemesedett, akkor azt le kell óvatosan csiszolni, és utána ideig óráig jó lesz.
Bár ez egy jel, hogy hamarosan vezetőt kell cserélni.
Köszönöm a válastokat, de a vezető és a lánc új, szakszervízben vettem direkt ehhez a típushoz valót!
Szerintem az olajzás jó, mert majdnem egy tankolás olaj fogy el amire kiürűl a benzin!
Amúgy viszont a lánc és a vezető sem színezedik el, csak érződik az égett olaj szag, és látszik a láncon, hogy füstöl!
De esetleg az első válaszolónál volt az a tél/nyár állítás, ha van, akkor az hol szokott lenni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!