Mi az a 12W DC kimenettel? (LED világítás)
Rendeltem LED szalagot és rendelek hozzá DC csatlakozót valamint tápegységet.
Tápegység közül több választék van:
12V 1,2W DC kimenettel
12V 6W DC kimenettel
12V 12W DC kimenettel
24V 24W DC kimenettel
12V 36W DC kimenettel
Csak, hogy néhányat felsoroljak.. ezeknek mi a jelentőségük? Jobban világítanak?
Nekem csak egyszerű sima kellene nem kell nagy fényerősségű, csak a szobámba kellene, hogy kicsit feldobja. Melyiket ajánlanátok?
(DC csatlakozó - LED szalag átalakító 5050-es LED szalaghoz. Ilyen átalakítót rendelek, ha ez számít)
#2, a 14,4W mióta 12W? Egy darab 5050-es LED 3,0V és 60mA, mivel három darab 20mA nyitóáramú szabvány szilícium kocka van benne. A szalagon egy méteren 60 LED esetén, melyen a LEDek hármasával sorba vannak kötve: 20*3*0,02 = 1,2A. Ha ezt felszorzunk 12V-al akkor 14,4W-ot kapunk. Az általad adott áramerősség azért jöhetett ki, mert a szalagot csak az egyik végéről tápláltad meg és azon a papír vékonyságú vezetősávon akkora feszültség esik, ami legalább 200mA eltérést okoz a valóshoz képest. Ezért a szalag eleje erősebben világít, mint a vége. ez egy méteren nem annyira szembetűnő, de öt méteren már igencsak észrevehető.
Kérdező!
Hány LED van a szalagon egy méteren, mi a méretkódja (3528, 2538, 1830, 5050, 5630), milyen hosszú a szalag.
Ezeket megírod, megmondom mekkora táp kell hozzá.
Üdv.
2 méteres
5050-es
60 led van összesen (méterenként 30)
Ha jól számoltam akkor egy 24 W-s elég.
Igen jól számoltad a táp teljesítmény értékét.
A két méter szalag ideális teljesítménye 14,4W, ez a táplálás bekötési helyétől függően lemehet akár 12...13 Wattra is. 12W-os táp ide már nem használható, mert tapasztalatom szerint, amit a kínai gyárt azok jó esetben 50...75% terhelés mellett érzik jól magukat, a fölött meg fűtenek, nyűgösek, meg minden bajuk lesz viszonylag rövid idő után. Ezért kell a 24W-os teljesítmény tartományú.
Üdv.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!