Szerintetek mennyi kondenzátort kellene vennem, hogy egy 12 voltos ventit 2-3 vagy akár 5 percig is működtessen? (projektor hűtését szeretném megoldani)
Van egy projektorom (optoma hd65) ami nem hűti le kikapcsolás után a lámpát. Sajnos ez gyárilag ilyan fos, de egyébként jó képpel rendelkező projektor.
A beépített ventijét szeretném működtetni, aminek a teljesítménye 1-2 watt.
Nétem a neten, vannak 16 voltos és 35 voltosak.
Ezen az oldalon néztem:
4700mikroF kondik már vannak vannak 50.60 Ft környékén.
De pl 10000-es kondi már 298-330 FT körül van de utóbbiak 35 voltosak.
Gondoltam összeraknék 16 voltosokból vagy 20-30 darabot is.De ezt egy külön dobozba raknám, de az is lehet sokkal több kellen belőle.
Akksira is gondoltam, de az lehet hamar megdöglene, ha állandó fogyasztó volna rákötve. A kondi ugye meg teljesen kisüthető.
Ha hálózatról megy a ventillátor, akkor ezek a kondik eleve nem jók, és egyébként is felejtős.
Egy időzítőt kell a ventillátor áramkörébe iktatni:
12 voltos a venti, de ez meg már túl drága.
Bár korábban láttam már nagyobb maxwell capacitátort is.
De az csak 2,5 Voltos. Abból sorba kellene kötnöd minimum ötöt. Ezzel csak egy probléma van, hogy kondenzátorok soros kapcsolásánál az eredő kapacitás érték csökkenni fog. Ha ötöt sorbakötsz, akkor kicsivel 1 Farad alatt lesz a kapacitás.
Egyszerűbb és olcsóbb is hozzá szabályzót építeni.
Julian Ilett youtube csatornáján találsz több videót is a szuperkondik használatával kapcsolatban:
https://www.youtube.com/results?search_query=julian+ilett+su..
De ezt csak mint érdekesség linkeltem. Sokkal jobban jársz, ha késleltető kapcsolóval oldod meg a hűtést (pl ahogy #1 is javasolta).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!