Hány darab - és milyen teljesítményű - napelem panel lenne elég egy átlagos lakás áramellátásához?
1. Számold ki mennyi évente a villanyszámlád.
2. kérj árajánlatot napelemes rendszerre
3. a napelem 25-30 évig jól működik, 10 évente invertert kell cserélni
4. A költségeket összeadod, aztán kivonod a villanyszámládból és megkapod a nyereséged.
Elég sok kalkulátor kering, könnyű megbecsülni.
Én megtettem.
3800-at fizetünk havonta, ennek kiváltására 1 kw-os rendszer kellene, ami 500-600 ezer. ~13 évig semmit se nyernénk rajta. Plusz ehhez kellene kb. 6 nm tető/falfelület, ami eleve nincs is.
mint írták, 10+ évig nem fog megtérülni a rendszer, utána lesz kb 10 éved amíg inygyé áramod lesz. aztán lassan de biztosan elkezd csökkenni a hatásfoka a rendszernek. végül "lejár a jótállás" és kezdődik minden előröl.
először is nézd meg, hogy egyáltalán van e olyan tetőrészed amire hatékonyan fel lehet szerelni, egy észak-déli fekvésű nyeregtető például full alkalmatlan, mivel a napsugarak beesési szöge a legszarabb hatásfokot adja.
szóval először tájolás, ha ez oké akkor éves fogyasztás, majd jöhet a számolás mekkora rendszer kell.
a közhiedelemmel ellentétben a szolgáltatók nem fognak fizetni neked a plusz áramért, tehát érdemes pontosan méretezni max 10-15% ráhagyással.
nyilván a nyáron megtermelt plusz áramot, amit a hálózatba betermeltél, télen a borús napokon kiveszed.
2 éve én is gondolkodtam a napelemben, de nekem minimum 1,5 millió lett volna csak az anyag, szerencsére magam is fel tudtam volna szerelni, szóval munkadíjt spóroltam volna, de mégsem vágtam bele.
inkább lecseréltem az összes fényforrást LED-esre, igaz ez majdnem 100 ezerbe került, mivel a jobb minőségű német gyártmányokat választottam az olcsó kínai helyett.
így le tudtam faragni a havi villanyszámlából 3500 forintot, és idén először nem kellett ráfizetnem az éves leolvasásnál az álltalányra!!! sőt még 9 ezer forint pluszban is vagyok :D
egy űbermegaprofi gémer géped van, aminek a tápja min 750W-os?
mert igazból ha csak ez az egy nagy fogyasztód van, ez miatt felesleges napelembe fektetni.
bár ez csak az én véleményem.
a mai modern tv-k meg ha csak nem egy 2 méteres házi mozi, akkor 80-120 wattal elzörögnek
Igen elég erős gépem van pont ekkora a fogyasztása. Lehetett volna még rág költeni de így is egy nagyon erős gép, bár azt mondták mikor összeállították hogy ugye modern technológia és kevesebbet is fogyaszt mint a "égi bestiák"
egy elektromos főzőlapunk lesz még idővel beszerelve meg a hűt meg a tévé, mindkettő új lesz, tehát ezeket érdemes még beleszámolni, meg ezek a ledes égők nagyon jól hangzanak el is gondolkodtunk most rajtuk.
"a közhiedelemmel ellentétben a szolgáltatók nem fognak fizetni neked a plusz áramért,"
Na, ez így, ebben a formában nem egészen helytálló. Ha olyan rendszered van, ami megfelel a követelményeknek, átveszik a nappal megtermelt áramodat. Természetesen nem teljes áron, hisz lejön belőle egy sereg díj, de még így is megérné, ha nem csak ketten lennétek, és nem egy-két klíma is zörögne a lakásban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!