Egy körülbelül falikonzollal együttesen 12-3kilogrammos LCD tévét szeretnék felrakni a falra, csak az a gond, hogy gipszkartonból (~12,5mm) van. Nem válaszfal, tehát mögötte van a rendes fal is (ami tudtommal betonfal), tehát a molly dübelt így nem tudom használni. Esetleg ha átfúrok a rendes falig, az lehet a célszerű megoldás? Ezesetben milyen tiplit/dűbelt javasolnátok? Nagyon bombabiztosan szeretném felrakni a tévét még ha körülményes is, mert ha nekem az éjszaka közepén itt leesik, először az ijedtségtől kapok infarktust, aztán meg ha meglátom, hogy a tévé darabokban van a földön. :)
2016. nov. 3. 20:02
1/8 anonim válasza:
Befúrsz a betonba fém dübelt, betonhoz valót, aztán tekersz bele menetes szárat, azzal együtt be is tudod ütni a furatba, csak tegyél a végére anyát és azt üsd mert szétvered a menetet, a menetes szárat meg levághatod később miután betekerted csutkára a dübelbe, amekkorára akarod hogy kilógjon.
2016. nov. 3. 20:09
2/8 anonim válasza:
Azért nem kellene ennyire túlbiztosítani.
Egy szárnyas gipszkarton tipli ha betudod rakni rendesen is sokat bír, de gondolom többel van a konzol felrakva.3-4 már bőven elbírja. (nekem jóval nehezebb elektromos elosztót fog 4 ilyen tipli 5 éve) [link]
De ha légrés nélkül van a beton vagy tégla fal mögötte, akkor van hosszított szárú tipli: [link] de van 8-10cm is. Ilyenkor normál belevaló csavar mehet bele, kettő már tuti (felső konyhaszekrényeket 2 ilyen megfogja és az meg van még pakolva).
2016. nov. 3. 20:50
3/8 anonim válasza:
Kék tipli(8-as elég neked) néven kapsz olyan tiplit a barkácsboltokban ,ami anyagában elég merev önmagában ahhoz hogy 10-15kg-ot megtartson (per tipli-csavarral) akkor is ha a tárgy a teherhordó faltól kiáll az 1-3 cm-t.
A Meghúzásakor figyelni kell arra hogy ne tépd túl ,mert simán összetöri a gipszkartont. Ez a legegyszerűbb megoldás kisebb súlyra.
2016. nov. 3. 21:01
4/8 anonim válasza:
8x100 amire gondoltam.
2016. nov. 3. 21:06
5/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, hasznosak nagyon! Légrés nélkül van tudtommal felrakva, így szárnyastipli kilőve. A konzol amit kinéztem: [link] Olvasva a leírást elég sok szerelési anyagot adnak hozzá, különböző szerelési felületekre. Esetleg csavarokkal vagy m10-es menetesszárral kell kiegészítenem majd. Végül a tartó van magában 7iló, tehát a 12-3kilogrammos összsúly jó lesz 17-8nak, de a tartót alapból 6csavarral kell rögzíteni, így remélhetőleg eléggé stabil lesz az egész szerkezet.
2016. nov. 3. 21:28
6/8 anonim válasza:
4db 8x100 as tipli 50kg ot simán megtart. De akár te is bele kapaszkodhatsz mèg.
2016. nov. 3. 23:39
7/8 anonim válasza:
Jó lenne tudni, hogy mi a rétegrend.
Azt írod légrés nélkül van a karton felrakva. Akkor az egy szárazvakolat, így nincs más dolgod, mint elég hosszú dűbellel felrakni a konzolt. az elég hosszú ez esetben mondjuk 60-as, vagy inkább 80-as.
Ha a GK lemez egy előtétfal lenne, akkor azt javasolnám, hogy egy plusz bordát tegyél be a TV helyén, és ahhoz rögzítsd a konzolt. A falakat ugyanis 2 réteg kartonnal kell szerelni, így terhelhetők "húzó terhelésre" megfelelően.
2016. nov. 4. 08:40
8/8 A kérdező kommentje:
Igen, a gipszkarton a falra van téve ragasztógipsszel, nincsen semmi rés. Abban tévedtem és pontosítom, hogy mégsem betonból van van a fal, hanem téglából, szóval abba nem lesz jó a beton dűbel, más tiplit fogok alkalmazni.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!