Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Nedves anyag brikettálása otthon?

Nedves anyag brikettálása otthon?

Figyelt kérdés

Mostanában utánajártam egy kicsit a brikettálás témának. A helyzet az, hogy eléggé sok brikettálható hulladék képződik nálunk, nagy mennyiségben: lenyírt fű, szalma, ágfa, papír. Nézegettem videókat, az egyszerűbb kézi, pumpálós brikettpréseknél azt csinálják, hogy beáztatják az aprítékot, majd utána összepréselik. Az ipari méretűnél viszont pont hogy az a lényeg, hogy az anyag csontszáraz legyen... Nálam az a helyzet, hogy a szalmát kivéve szinte minden anyag nedves, úgyhogy az áztatásos préselést választanám, mivel nincs időm, sem helyem szárítgatni se a füvet, se a fát... A kérdésem az lenne, hogy lehet-e kapni valahol olyan ipari brikettálót, ami nedves darálékoz dolgoz fel, illetve, hogy ha egy egyszerűbb kézi vagy pumpálós berendezést használnék, az elkészült brikettek mennyi idő alatt száradnak ki úgy, hogy tüzelni lehessen velük?

Amúgy ha nedves anyagot brikettálok, akkor az megszárad szépen, nem fog megrohadni a brikettégla belseje?

2016. okt. 9. 15:06
 1/6 anonim ***** válasza:

"lehet-e kapni valahol olyan ipari brikettálót" nem tudom én magamnak készítettem mód lát! Láttam én is sok videót, de nem nyerték el a tetszésemet, mert többe kerül a leves mint a hús!

" ha nedves anyagot brikettálok, akkor az megszárad szépen, nem fog megrohadni a brikettégla belseje?" Nem! Igaz én fűrészporral keverem, és jó!

2016. okt. 9. 15:46
 2/6 anonim ***** válasza:

Igazából nyáron jó csinálni és napon szárítani, mert különben nagyon vizes marad; elég sok víznek kell kipárolognia belőle.

valószínűleg kapsz brikettálót, de ezek inkább ipariak, így otthonra abszolút nem éri meg a befektetés, mert milliós nagyságrendnél kezdődnek, és nagyon nagy nyomáson dolgoznak.

Valamint a keveréket ki kell kísérletezned, mert önmagában nem minden brikettálható, így keverni kell ezt-azt, hogy kapjál használható végeredményt.

2016. okt. 9. 16:23
 3/6 A kérdező kommentje:
Értem, köszönöm a válaszokat! Szóval akkor a nyírt fűvel is próbálkozhat, nem fog berohadni... A gépet meg akkor első nekifutásra meséltem én...
2016. okt. 9. 16:41
 4/6 anonim ***** válasza:

A jó brikett elég tömör ahhoz, hogy a mikroorganizmusoknak rajta keresztül ne jusson elegendő oxigén a környezetből ahhoz, hogy nagyon el tudjanak szaporodni, mielőtt kiszáradna a brikett. (Ez nem tudom mennyire volt érthető, jobban nem tudom megfogalmazni :D) Tehát ha folyamatosan száradni tud (nem éri eső, és nem nagyon párás helyen tartod), akkor hamarabb kiszárad, mintsem feléljék a mokroorganizmusok a benne lévő joule-okat. Esetleg javasolhatom egy szárító-berendezés elkészítését is hozzá, ami nem más, mint egy drótból készített polcrendszer, olyasmi, mint egy bortartó állvány, csak drótból készítve. Így a már kész brikett-téglák között is járni tud a levegő, ezzel lényegesen lerövidítheted a száradás idejét, és a penészesedést is megelőzheted. Ha több ilyen polcrendszert raksz egymás mögé, köztük néhány centi távolsággal (légréssel), akkor relatíve kis helyen nagy mennyiségű brikettet tudsz egyidőben tárolni-szárítani. (Ha egy kupacba halmozod fel a frissen elkészített briketteket, akkor tuti hogy berohad az egész mielőtt kiszáradhatna.)

Ipari brikettálót meg biztosan nem fogsz venni, mert egyetlen családi ház esetében kb. 150 évnyi brikettálás után térülne meg az ára.

2016. okt. 10. 04:00
 5/6 anonim ***** válasza:
Mondjuk a frissen nyírt fűnek az a baja, hogy kb. 80%-a víz, vagyis ha a fűnyírókosárból kiöntött cuccból azonnal brikettálsz, akkor csinálsz egy fain víztéglát, valamennyi kis növényi cuccal benne. Azt nem ártana kicsit szárítani előtte valahogy. Különben szét fog töredezni az egész miközben szárad, és a briketted száradás után nem lesz több 5 dekánál, ami 5 perc alatt elég. Mindenképpen keverd ágdarálékkal vagy valami nagyobb szárazanyag-tartalmú dologgal.
2016. okt. 10. 04:04
 6/6 anonim ***** válasza:

És szerintem a fű közvetlenül nem brikettálható, nincs benne semmi ami a nyomás hatására összetapadjon.

Sok más anyagnál is ez a helyzet. Így a legtöbb anyagot keverheted pl áztatott papírral, vagy más "ragasztó"-val.

2016. okt. 10. 09:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!