Hogyan kössem be a fényerőszabályzós kapcsolót?
Képen látható három vezeték áll rendelkezésre:
Ez régebben egy fényerőszabályzós kapcsolóval működött és a szoba másik felében is van egy egyszerű kapcsoló amivel fel lehetett kapcsolni. (tehát két kapcsolóval és ami a képen látható az fényerőszabályzósra volt bekötve)
Azután egyszer csak nem működött a világítás és régebben egy villanyszerelő megállapította hogy a fényerőszabályzós kapcsoló romlott el, ezért csak dísznek visszatette úgy hogy be se kötötte, így ezentúl már csak a másik sima kapcsolóval működött (de legalább működött) a szoba másik végében.
Szóval most szeretnék venni egy fényerőszabályzós kapcsolót, oda ahol eredetileg is az volt, ami a képen is látható, de nem tudom hogyan kössem rá ezekre a vezetékekre.
Tudom buta kérdés ez a válaszolók számára, röstellem is, de ennyire nem értek hozzá :( félek is az elektromosságtól nehogy kárt tegyek valamiben ha helytelenül kötném be.
a kéken jön a nulla
feketén a fázis
sárgazöld a föld
a földelés jele: [link]
Azt írod még nem vetted meg. Elvileg a szabályzón is jelölve van, hogy mit hova kell kötni, de a csomagolásán, vagy a mellékelt kis papírkán tuti van bekötési ábra. De az eladót is megkérdezheted, ha meg barkácsáruházban veszed, ott is kérhetsz segítséget.
Nem buta kérdés, mert egyáltalán nem biztos, hogy szabványosan használják a vezetékek színét. Ha ugyanis fázis-nulla-föld a három vezeték, akkor mégis hogyan kapcsolja a lámpát? Akkor inkább egy konnektort lehetne oda kötni, és nem is kapcsolná a lámpát.
Én innen azt mondanám, hogy jó eséllyel a fekete a fázis, kék a nulla, és a zöld/sárga megy a lámpához (sok szerelő lusta rátekerni szigszalaggal, hogy jelezze a valódi funkciót), az a vezérelt fázis. De a két kapcsoló miatt erre sem vennék mérget, tehát jobb lenne mindenképp szerelőt hívni.
Köszönöm a tanácsokat, megfogadtam és helyesen jártam el :) Fáziskeresővel megnéztem melyik a fázis és a kapcsoló utasítása alapján kötöttem be.
Egyébként ez sosem volt konntektor doboza, legalábbis nem arra a célra szolgált, hanem világ életében kapcsoló volt itt.
Nem tudom mit keres ott a zöld/sárga vezeték mindenesetre azt figyelmen kívül hagytam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!