Körfűrészlap élezése házilag hogyan lehetséges?
"Egyébként fűrészkorongon is múlik, mert ilyen módon élezni a keményfémlapkásakból is csak a professzionális fűrészkorongokat lehet. A pár ezer forintos keményfémlapkás korongot pedig nem élezzük, hanem kihajítjuk, és veszünk helyette másikat, mert azoknál általában nem is pontos a lapkák forrasztása, valamint a keményfém sem keményfém rajtuk, "belekenődik" a gyémánt élezőtárcsába, ezért nem is vállalják a profi élezőműhelyek sem az olcsó korongokat."
-Ezt nem is tudtam.... Ez elég rémisztően hangzik.
De az miért van, hogy erről sehol nem talál az ember információt?
Youtubon is van több videó arról, amiben házilag flex-el, de olyat is láttam, ahol köszörűbe volt fogatva a csiszolótárcsa és úgy élezték a vágólapokat.
Vannak ezek a speciális élezőgépek, amiket már 20 e-től lehet kapni és szinte csak jókat olvastam róla.
Na és mi a helyzet a lapos kézi gyémántszemcsés élező kövekkel?
Pontosítanám magamat, hiszen lehet hogy tévesen feltételeztem a felhasználási területet. Írod, hogy van olyan youtube videó, ahol házilagos élezést mutatnak be flex-szel. Akkor viszont nagy a valószínűsége, hogy tűzifa darabolásra van használva az a korong. Ha erre a célra szeretnéd, akkor akár meg is próbálhatod, mert nincs kizárva, hogy sikerülni fog.
Én elsősorban asztalosként írtam a választ, amikor a keményfémlapkás körfűrészkorongot pl lapszabász, formatizáló gépben, gérvágó, darabológépben, vagy kézi körfűrészben faanyagok pontos méretre szabásához használják. Ide pl az olcsó, pontatlan korongok eleve nem is jók. Tűzifa vágásához az olcsó fűrészkorongokat akár egy keményebb köszörűtárcsával is meg lehet próbálni élezni. Ha igazam van, és nem a porkohászati keményfémlapka van ráforrasztva, hanem egy olcsóbb kemény acélanyag, akkor nem kell gyémánt a köszörüléshez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!