A sima fúrógéppel lehet csavarozni, vagy csak az ütvefúróval?
A makitám ütvefúró és csavaroztam már vele fél kézzel... (Az ütvefúróságának persze a világon semmi köze a csavarozáshoz, eléggé kizárják egymást.) Volt egyfajta hangulata, igazából kétkezes eszköznek tűnik. De nekem tetszett.
Ahogy már írták, meg tud szaladni a végén. Néha pedig egyszerűen megakad. Ilyenkor és a végén előveszek egy rendes csavarhúzót (van mindenféle), de annak azért örülök, hogy nem kell kézzel csavaroznom kismillió hosszú csavart, unalmas lenne, míg a makitával egyensúlyozni sokkal poénabb s persze gyorsabb :D De látszik, hogy nem kifejezetten erre lett kitalálva. Egyszer biztos lesz egy csavarozóm is, de addig jobb így, mint máshogy.
Kikapcsolt ütvefúrás-funkcióval lehet csavarbehajtónak használni. Tény, hogy finom érzékkel kell kezelni a "ravaszt", de ha nincs egyéb csavarbehajtó géped, akkor jó a fúró is.
Én például a pajtánk álmennyezetét csavaroztam szándékosan az 500 wattos Skil-emmel. 2,5 centis fenyődeszkákat kellett felcsavarozni az üvegkeménységű akácgerendázatra, 70x4-es csavarokat használtam, előfúrás nélkül. A 14,4 Voltos akksis Bosch csak kínlódott, és kb. a 30-ik csavar után lemerült. Ekkor jött képbe a fúrógép a csavarbehajtó Bit-tel. Sokkal gyorsabban és könnyebben haladtam vele!
Finom munkákra azonban nem cserélném le a sokkal jobban szabályozható akksis gépeimmel.
A 14est (meg a többit is) teljesen osztom kivétel azt hogy "Az ütvefúróságának persze a világon semmi köze a csavarozáshoz, eléggé kizárják egymást". Van ma már sokféle kombináció pont ezért mondtam az ütve csavarozót.
Ez talán egy teljesebb lista amiből végső soron lehetne választani:
- csavarbehajtó
- fúró-csvarozó
- ütve-csavarozó
- ütvefúró csavarbehajtó
- fúró
- ütvefúró
- pneumatikus fúrókalapács
+ ezekből még mini méret +extra nagy méretek +levegővel működtetettek is vannak. Kb minden van kérdés a mani része.
Makita BDF456Z (BULK) akkus fúró-csavarozó géptest
MakitaTD090DWEX1 akkus ütvecsavarozó
Makita BHP442Z akkus ütvefúró-csavarozó géptest
pneumatikus ütvecsavarozó
stb stb az ár a kérdéses. Most ki lehet fogni jó akciókat, nézegetni kell.
Ha egyenlőre csak egy gépeben kell gondolkodni és mindent fúrnál akkor nincs más, valamilyen ütvefúrást is tudó gépet venni. Ahogy mondják az a funkció ki be kapcsolható. Én is úgy csinálnám ahogy az egyik válaszoló, majdnem végig behajtanám és kézzel igazítanám a legvégén. Valószínű később úgyis veszel csavarbehajtót. Vagy fordítva is lehet ha a fa fúrás és csavarozás elsődlegesebb. Vagy egy kombinált gépet de árban drágább lehet.
Végső soron össze kell kombinálni: gép mérete/művelet típus/gyakoriság. /ár
Ha mindent tudó gép kell akkor meg lehet drága lesz, lehet abból megvennéd külön külön is, aminek az előnye tapasztalatom szerint hogy fúrsz egyet és csavarozol egyet, nem kell cserélgetni benne semmit. Ha egész nap dolgozik vele az ember a 2db jobban beválik. De vanni van bármi kb. Azt érdemes megfontolni, hogy a legtöbbször a fúrást és csavarozást külön géppel szokták, praktikusabb. A csavarok mérete hossza is számít.
Álljunk meg egy pillanatra !
hogy is van ez ?
az ütvefúró tengelyirányban üt ,
az ütvecsavarozó pedig forgásirányban
Fúrógéppel csavarozással azba baj, hogy nincs benne fék, picit jobban meghúzod a ravaszt, mire elengeded már felpörgött, viszi a lendület. Vagy az anyagot cseszed szét, vagy a csvarfejet meg a bitet:)
A csavarozógép azonnal megáll nagy fordulatról is, ahogy elengeded a ravaszt
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!