Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Szivattyu elejtené a vízet...

Szivattyu elejtené a vízet akkor is ha tennék a kifele menő ágára egy golyós csapot? Lábszelep nélkül. Ok. Egyszer telenyomatom csappal, hogy ne legyen levegős.

Figyelt kérdés
2015. júl. 24. 10:42
 1/6 anonim ***** válasza:
akkor nem
2015. júl. 24. 13:58
 2/6 anonim ***** válasza:

Elvileg nem ejthetné el, de ha a vízoszlop a saját súlya hatására kienged magából egy kevéske gázt (levegő, metán, akármi), és az egy tömbben összegyűlik a csap közelében, elég lehet ahhoz, hogy megszakadjon a szívás, és akkor töltheted újra.

Nekem irtó kínos volt a házzal együtt vett ásott kútban a szívócsőben a lábszelephez hozzáférni (szűk helyek, összerohadás), szenvedtem vele eleget.

Aztán kivágtam az egészet, gégecsövet tettem a helyére, ha kéne, egy-két mozdulattal felhúzhatnám a kút pereméhez a lábszelepet akár tisztítani, akár cserélni.

Ha jó a lábszelep, még ha kicsit ereszt is a szivattyú szimmeringje, nem lesz baj a felszívással.

2015. júl. 24. 21:06
 3/6 A kérdező kommentje:
Ha nem homokol a kút....
2015. júl. 24. 21:35
 4/6 anonim ***** válasza:

Egy öreg szaki ajánlotta a következőt: ha a kút és a szivattyú közti csőbe kevesebb víz fér, mint a szivattyú és az első kivezetés közé, akkor a szivattyú mellé, kicsivel magasabban kell egy tartály. A kútból a tartály legtetejébe érkezik a cső, a tartály aljából pedig szív a szivattyú.

A tartályt egyszer feltöltöd (kannából).

Minthogy a tartályba több víz fér, mint a kúttól a tartályig tartó cső térfogata, a szivattyú pedig a vízszint alatt van, mire kiürítené a tartályt, addigra megérkezik a kút felől a víz, így folyamatos az üzem.

Ha megállsz, a vízoszlop súlya azonnal vissza akarja szívni a rendszer vizét a kútba (hiszen nincs lábszelep), de merthogy a tartály tetején van a bekötése, először kiszívja a tartályból a levegőt, annak helyére a kimeneti oldalról víz érkezik. Ha a kimeneti oldalból már kiürült a víz, levegő érkezik, a vízszint felett már ezt szívja vissza a kútba a szívócső. Bugyborékol egy kicsit, aztán megnyugszik, a tartály majdnem tele lesz vízzel, a kút felé viszont üres lesz a szívócső. Ha indul a motor, kezdődik elölről a ciklus.

Sajnos nekem túl közel van az első kivezetés, ezért nem tudtam megépíteni, de az ötlet igen tetszik. Nem kell hozzá sem lábszelep, sem önfelszívó szivattyú, maradhat a régi gép.

2015. júl. 25. 21:31
 5/6 A kérdező kommentje:

Erre gondolsz?

[link]

2015. júl. 26. 20:31
 6/6 anonim ***** válasza:

Pontosan!

Szerintem homokos kúthoz pont jó lenne.

2015. júl. 27. 08:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!