Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Gérvágóval lehet fán kívül...

Gérvágóval lehet fán kívül más anyagot is vágni (például fém, csempe, stb. )?

Figyelt kérdés
2015. júl. 6. 22:26
 1/7 anonim ***** válasza:
Úgy érted a fűrészkorongot lecserélve? Nem tartom szerencsésnek, hiszen a fém vágásához magasabb fordulat kell, mint amennyit a gérvágó pörög. (Hasonlítsd össze a gérvágóét a sarokköszörű fordulatszámával) Fémhez gyártanak gérvágóhoz hasonló gyorsdarabolót, amivel derékszögben és gérben is tudod vágni a vasárut. Csempét viszont nem igazán értem miért akarsz gérben vágni??
2015. júl. 6. 22:33
 2/7 A kérdező kommentje:

"Úgy érted a fűrészkorongot lecserélve?"

Igen.

"a fém vágásához magasabb fordulat kell, mint amennyit a gérvágó pörög."

Ha mondjuk kétszer gyorsabban pörög a sarokcsiszoló, de a tárcsájának átmérője meg fele akkora mit a gérvágóé, akkor nincs különbség a tárcsák kerületi sebességében.

"Csempét viszont nem igazán értem miért akarsz gérben vágni?"

Például csempék 45 fokban lerakásához kellenek háromszög alakúak a széléhez. De csak elméleti a kérdésem, hogy mire lehet még használni a gérvágót fa vágásán kívül.

2015. júl. 6. 23:18
 3/7 anonim ***** válasza:
Ez ebben a formában nem egészen így van. Néztem a nagyflexemet, 6600 a fordulata. Gérvágómnak 3200 a fordulata. Tárcsaméretük hasonló. Elvileg talán lehetne, de tisztogatni sűrűn kellene a gépet, mert a vas és a csempe után úgy nézne ki az a gép, hogy én pl nem szívesen raknék fel rá utána csiszolt, gyalult fa alkatrészeket. Egy szakmáját szerető asztalosnak pedig nem is lenne szíve flex vagy gyémánt korongot rárakni egy jó gérfűrészre.
2015. júl. 7. 08:11
 4/7 anonim ***** válasza:

Flexkoronggal nem lehet. Viszont van kifejezetten fémhez való hidegvágó fűrészlap is.

[link]

Egy ilyennel már odafigyeléssel vághatsz, viszont a lapot mindenképp érdemes kenni, és a munka után alaposan megtisztítani (egy ismerősöm így szokott zártszelvényt darabolni). Csempét én semmi esetre sem vágnék rajta. Műanyagot meg egy sűrűbb fogazású fafűrészlappal tudsz vágni.

Egyébként én sem vágnék a faipari gérvágómban fémet. Egyszerűen túl macerás a kenőanyagot és a fémforgácsot letakarítani teljesen. Főleg ha esetleg olyat csinálok, amihez felváltva kell fémet és fát darabolni. Én inkább külön vettem egy ilyen körfűrészlapos darabolót akkor volt ~40eFt egy würth mks1400, alig használt gép.

2015. júl. 7. 17:46
 5/7 horex ***** válasza:

Gérvágóval "

Nagyon általános kérdés

Milyen gérvágó, mert nagyon sokfajta van, akár szalagfűrészes is

Csempe 45fokhoz meg csempevágó kell, nem gérvágó, max. kő járólapokhoz

2015. júl. 12. 09:38
 6/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Akkor csak fát fogok vele vágni.
2015. júl. 12. 10:29
 7/7 jam007 ***** válasza:
Az aluminiumot simán vágja a fához való lap is csak lassan nyomom, alu csatornát és alu profilt is vágtam már vele.
2015. júl. 13. 09:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!