Milyen olajok vannak és mire/mihez jók?
Főként hozzá értők válaszait várom!
Tehát lánckenő,benzinbe való,dízel stb.
10w40? 2t? Mik ezek? melyik olaj mibe jó? Fűnyíróba milyen kell,fűkaszába milyen kell,láncfűrészbe milyen kell stb.
Valaki világosítson föl!
Amire rákérdeztél, az alapvetően két csoport. Egyik a motorolajok csoportja, ami szintén két alcsoportra bontható: kétütemű motorolaj, illetve négyütemű. Kétütemű motorolajok az általad "benzinbe való"-ként nevezett olajok, 2T jelzéssel. Keverékkenésű kétütemű motorokhoz használják, a gép gyártója által előírt keverési aránnyal, illetve olajfajtával. Létezik belőle ásványi, részben szintetikus, és teljesen szintetikus. A másik alcsoport a négyütemű motorolajok. Itt már elkülönítünk a diesel és benzin üzemű motor olajat, kenési tartomány és viszkozitás pedig 10W40, 15W40, 5W30, stb... számokkal van jelölve. Szintén a motor, vagy gép gyártója határozza meg, hogy az általa fejlesztett motorba melyiket kell alkalmazni. Négyütemű kertigépek olaja esetében lehet pl olyan jelzés, mint SAE30.
A lánckenő, amit még felsoroltál, az már a hajtóműolajok egyik fajtája, arra jó, ami a nevében is benne van, láncfűrészek láncának kenésére. Ezt az olajfajtát nem arra fejlesztették, hogy nagy hőterhelés mellett, belsőégésű motort kenjen, hanem súrlódó fémalkatrészek egymáson történő elcsúszását könnyítse meg, megelőzve ezzel a nagymértékű, gyors elkopását a láncnak és a vezetőlemeznek. Állaga tapadós, nyúlós, amire szintén a lánc kenés miatt van szükség. Lehetne erről regényt is írni, én röviden így tudtam összefoglalni.
Tehát a 2ütemü motorokhoz a 2t jó benzinbe. Bármelyikbe.
A tolós fűnyírókba az olaj fogy? Mert úgy hallottam hogy nem fogy hanem cserélni kell időközönként.
Egyszerűen csak szeretek tanulni. :]]
Nemrég lett benzines fűnyírónk és akitől kaptuk ő rakott bele mindent,de ezentúl nekünk kell majd. Tiszta benzinnel megy,ami azt jelenti ezek szerint 4 ütemü.
És semmit nem értek a dolgokhoz. Csak az arányokat a benzinhez. Sosem érdekelt semmi amihez olaj kellett,csak fűkaszához volt szerencsém munkahelyen,ott meg adtak hozzá belevalót mindig,de ettől még nem tudom hogy mennek ezek a dolgok. :]
Tehát okulni akarok. :]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!