Fából milyen módon lehet kiszedni a zsír-olaj foltot?
Figyelt kérdés
Van egy régi intarzia képünk, ami sajnos zsír, vagy olajfoltos és szeretném megmenteni, mert egyébként nagyon szép kép lenne. Ki lehet szedni a fából ezeket a foltokat?2015. ápr. 6. 10:23
1/6 anonim válasza:
Nekünk a gáztűzhely felett van fából készült fűszertartó polcunk és azt évente szoktam letakarítani ami egy merő zsír és olaj persze. Én azt erős zsíroldóval jól beáztatnom és hagyom ázni benne úgy 20 percig a kádban, majd utána dörzsivel lesikálom és forró vízzel mosom át, utána át törlöm mosogatószeres vízzel, utána szárazzal törlöm végig és kiteszem a napra vagy egy meleg fűtőtest közelébe szárítani 1 napra.
2/6 anonim válasza:
itt talán választ kaphatsz.
3/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm az eddig válaszokat.
2015. ápr. 6. 11:59
4/6 anonim válasza:
Bocs, de intarzia képet rohadtul nem kéne áztatni és forró vízzel súrolni, azonnal tönkre fog menni! Milliméternél vékonyabb furnérok vannak az alapfelületre ráenyvezve, abból áll össze a mintázat. Lakkbenzinbe mártott ronggyal óvatosan át kell törölni, ez eltávolítja a felületi szennyeződéseket. Aztán nagyon finom papírral, kézzel át kell csiszolni (nem rányomva a papírt!!) és ezután, ha még mindig látszik a folt, paraffinolajos ruhával óvatosan át kell törölgetni. Így kicsit sötétednek, élénkülnek a színei, de nem lesz szembetűnő a korábbi olajfolt. A végén méhviasz tartalmú bútorápolóval kezeld le.
5/6 A kérdező kommentje:
Utolsó válaszolótól kérdezem, hogy a lakkbenzint és a paraffinolajat csak az olajos részen használjam, vagy az egész képet kezeljem velük?
2015. ápr. 7. 06:30
6/6 anonim válasza:
Remélem nem volt félreérthető amit korábban írtam: a lakkbenzinnel csak meg kell nedvesíteni a rongyot, mintha valami tisztítószer lenne, és áttörölni az egész felületet. Ezt néhányszor meg kell ismételni, úgyis látni fogod a rongyon, hogy koszos lesz-e még ahol törölgetsz vele, vagy már nem old fel több piszkot. Ezt az egész felületen el kell végezni. A paraffin olajat (gyógyszertárban kapni) a csiszolás után kell felvinni, rongy segítségével beledörzsölni, a felesleget letörölni. Szépen el is fogja szívni a fa, amit a rongy rajta hagy. Szintén egész felületen. Csodát nem fog tenni, de mint előbbeket is írtam, ha halványan meg is marad, de kevésbé lesz szembetűnő a korábbi olajfolt. Attól függ, milyen olaj volt, és mennyire tudott beivódni, még az is lehet, hogy teljesen el fog tűnni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!