Hogyan kezdjek el biztonságosan hegeszteni?
Milyen lépéseket kell végrehajtanom hegesztés előtt, közben és után, hogy se magamba se pedig a környezetembe ne tegyek kárt?
Van 2 trafóm (Einhell cen 150/1 turbo, T.I.P. TR-140), amik már több mint 5 éve állnak egy fűtetlen műhelyben. Ha mindkettő működik melyikkel lenne jobb hegeszteni?
Milyen elektródával lehet használni?
Az ilyen körülmények között tárolt trafóval végzett munka mennyire lehet balesetveszélyes és mire figyeljek oda?
Sose hegesztettem, ezt mindig másra bíztam, kisebb otthoni munkákra szeretném használni.
Köszönöm a válaszokat! [Ha kapok:)]
"amivel gyorsan le lehet hűteni a hegesztési varratot"
Nem élszerű siettetni a kihűlést, ridegedik a varrat és azonnal ledobja a bevonatot, ami a varraton van, az is védi a gyors kihűléstől.
Még annak a leütésével is célszerű várni, hogy ne csökkenjen a varrat szilárdsága.
Első és legfontosabb dolog a tűzvédelem! A hegesztés környezetében nem lehet semmilyen gyúlékony anyag és valamilyen tűzoltásra alkalmas berendezés mindig legyen a közelben (víz, homok, poroltó).
A második legfontosabb az egészséged védelme! Zárt helyen megfelelő szellőzés, pajzs, kesztyű, védőruházat, stb.. Az ívfény rövid idő alatt súlyos égési sérüléseket tud okozni a szabad bőrfelületen, ezért csak zárt ruházatban szabad dolgozni.
Ezek sima trafós barkácsgépek, bármelyikkel elkezdheted a gyakorlást. Elektródából valamilyen rutilost vegyél. Alapnak nevezhetjük az ESAB OK 46.16-os pálcáját, vagy valamilyen ennek megfelelő más márkájút 2-2,5 mm-es vastagságban. Ezzel biztos nem fogsz mellényúlni. A többit már nagyjából leírták.
20 pálca után majd elkészül az első értelmesebb varratod:D majd kitapasztalod, először ne 2 dolgot próbálj össze hegeszteni hanem csak simán egy felületen értelmes varratokat csinálni. Igaz én pont 2db összehegesztésével kezdtem, mert egy tárcsának hegesztettem be a közepét, mert sütőtárcsát csináltam:D Bele is nyomtam pár pálcát. Azóta már tudok egész szép varratokat csináln. Addig gyakoroltam egy lemezen a varratokat amíg a salak egy darabban le nem jött a varratról ami tart is, szóval csak gyakorlás kérdése. Mivel ritkán hegesztek ezért előtte is elgyakorlok vagy 2 pálcát mielőtt nekikezdek a munkának
Neten is vannak egész jó videók amin megnézheted a pálca mozgatásának a módját és a sarok varratok készítését stb... Ja és műszálas nadrágban ne hegessz én is ráfáztam :D elég kellemetlen amikor beég a bőrödbe
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!