Vegyes tüzelésű öntöttvas kazánunkban felfűtött állapotban (60-70 fokos viznél) a nyomásmérő 3 bar értéket mutat. Nem sok ez egy kicsit?
Van rajta autómata rendszertöltő ami a hálózatról veszi a vizet ha a kazánban a viz eléri a 100 fokot.
Kb. 3 éve lett a vegyestüzelésű kazán rákötve de akkor alig volt 2 bar felett a nyomás felfűtve.Mitől változott?
Kedves kérdező megkérdezem tőled,ha ne adj Isten, a fűtési rendszer oly mértékben hibásodik meg,pl szétreped egy radiátor,gyorsan leürül a rendszer,az automa meg rányitja a hálózati hideg vizet,ami pillanatok alatt eléri a felhevült kazánt,ami ekkor már a vízfűtésből gőzössé is vált.Táncol a helyében,remeg minden .A hideg víz meg szétrepeszti a kazánodat .Remélem tudtad követni.Igy oktatják ez a kazánfűtő iskolán .
Sajnos voltak már ebből adódó halálos balesetek is .
Hali a 7.-8. vagyok.
Zárt rendszer lehet vegyes tüzelésű kazánnál, ha vannak megfelelő kazánbiztonsági eszközök.
Például termikus elfolyó. A termikus elfolyónak két féle bekötése lehet.
A, kazán eléri a 95°C és kinyitja az előremenőt, és elengedi a nyomást a rendszerből.(először a tágulásiból, aztán a rendszer nyomást) Ha van automata rendszertöltő rákötve, akkor az egy bizonyos nyomás után(kb 1,5Bar mert ugye a gázkazán az alatt nem indul el ) csapvízzel pótolja. Jó esetben, fokozatosan lehűti a kazánt. Pontosabban addig hűti, ameddig a termikus elfolyó 95 alá nem esik, mert lezárja az elfolyást, és az automata rendszertöltő a rajta beállított nyomásig tölti a rendszert. (Rossz esetben, az öntött vas kazán a 10 °C os csapvíztől bizony elrepedhet, de felrobbanni nem igen fog.)
B, megoldás a termikus elfolyó a kazánbelsejélyben elhelyezett hűtő csőkígyóba engedi bele a hideg csapvizet, amit a csőkigyó másik végéni kienged (a szabadba.) És ezzel akadályozza a kazán 95°C felé hevülését.
Ilyen esetben lehet vegyes kazánt, zárt rendszerbe kötni.
Ha a kérdezőnél ilyen rendszer van, akkor elképzelhető, hogy az automata rendszertöltő elkalibrálódott, és túl maga nyomásig tölti fel a rendszert.
HMV téma: Ha a gázkazán van hőcserélő és azzal készíti a használati meleg vizet, akkor előfordulhat, hogy a hőcserélőt többször savazták, és apró lyukak keletkeztek.
A lyukakon keresztül az ivóvíz 3-4 bar os nyomása rákerül az egész fűtési rendszerre.
Azt javaslom hívj szakembert :)
És azt is elmondom, hogy én mit csinálnék.
Megnézném, hogy hidegen mekkora nyomás van, és megnézném melegen mennyi. Engedd el a felesleges nyomást hidegen. Ha pótolódik, akkor az automata rendszertöltőt zárd el. Ha ez megoldja, akkor csak kalibrálnod kell a rendszertöltőt.
Ha nem oldja meg, akkor én a HMV körül keresném a problémát.
Az előző vagyok. Még annyit, hogy nekem egyfajta rendszertöltővel volt dolgom, de marha nehezen kalibrálható, és elég nagy tévedési fokkal dolgozó eszköz volt.Ez 1 éves tapasztalatom.
Az alján egy kulccsal lehetett a tartandó nyomást beállítani, amit egy kontra anyával lehetett rögzíteni. A tetején pedig egy sima műanyag elzáró szelep volt. Nem elképzelhetetlen, hogy az utcai nyomás változott meg, és a hitvány rendszertöltő, annyival megemelte a nyomást. Az is lehet, valami karbantartás miatt, csak egyszer volt magasabb a nyomás a hálózati vízben és akkor megemelődött, és a visszacsapó (ami mindig van, mert kazán vizet nem engedünk vissza a ivóvíz rendszerbe), nem engedi vissza csökkenni. A történetben az az érdekes nekem, hogy általában nem csak termikus elfolyó, hanem biztonsági nyomás szelepek is szoktak lenni a rendszerben, és általában 2,5 Bar nál nyitnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!