Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Jól csinálom, hogy ne penészed...

Jól csinálom, hogy ne penészedjen a falam?

Figyelt kérdés
A spórolás miatt az egyik - nem használt - szobába kikapcsoltam a fűtést. Sajnos az egyik sarokban, kezdődő penészedést véltem felfedezni. Valaki azt ajánlotta, hogy állítsak be egy hideglevegős ventillátort és napi fél-1 óra járatásával megakadályozom a penészedést. Valahogy hiszem is, meg nem is.
2010. jan. 24. 17:04
1 2
 1/12 Kankalin ***** válasza:
100%
A pára lecsapódik abba a sarokba és nem tud kiszáradni. A felületi penészt eltünteti ez a módszer, de belül gyűlik-gyűlik... vakolat lepotty...
2010. jan. 24. 17:14
 2/12 anonim ***** válasza:
100%

Csak a fűtéssel lehet megelőzni az ilyen penészedést.

Más megoldás nincs rá.

2010. jan. 24. 17:16
 3/12 anonim válasza:
100%
Én is épp igy jártam. Nem fűtöttem a másik szobát, a termplan ablak körül jelent meg a penész. Befujtam koncentrált alkohollal, valamennyire eltünt. Azóta be van kapcsolva a radiátor épp a leggyengébb fokozatra, minden nap többször szellőztetek. Remélem nem jön vissza.
2010. jan. 24. 17:20
 4/12 anonim ***** válasza:
100%
Fűtés,alapos szellőztetés minden nap. Így talán enyhül valamicskét.
2010. jan. 24. 17:20
 5/12 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat, azt elfelejtettem megírni, hogy tettem a szobába CEL(R)EZIT párafelfogó alkalmatosságot, az összeszedi már a vizet. A szellőztetést gondolták pótolni ventillátorral, amikor odakint nagy a hideg. Pl., mint most is.

Köszi a válaszokat.

2010. jan. 24. 17:40
 6/12 anonim ***** válasza:

a hideg fütetlen helység ajtaját hagyd csukva,mert a beáramló meleg is páraként lecsapódik a falon.

szellöztetés ´röviden többször,a kereszt huzat jó, megakadájozza a pára lecsapódást.

2010. jan. 24. 17:45
 7/12 anonim ***** válasza:
A Ceresit jó a nedvesség csökkentésére de a penészt hígított hypóval kell lefújni mert terjedni fog pláne ha diszperzittel van festve. A ventillátor marhaság!A penészhez kettő kell nedvesség és táptalaj. A hypo kiírtja a penészt. És azért kell permetezővel lefújni hogy a spórák ne tudjanak széjjelszállni maj utána ugyanolyan ruhával törölni.
2010. jan. 24. 18:00
 8/12 anonim ***** válasza:
Mamáméknál is erősen penészedik a nappali és a konyha, pedig van fűtés és a pára szivacs sem jó rá...
2010. jan. 25. 17:30
 9/12 anonim ***** válasza:

Nos a penész ellen a következőt lehet tenni, csak nagy vonalakban.

A penészedés azért és ott következik be, ahol hideg van, igy a levegőben lévő pára kicsapódik. Ez lehet ablak, ajtó, fal, a falon viszonylag hamar elkezdenek szaporodni a penészspórák. Két dolgot lehet tenni:

1 fűteni kell, hiszen ha melegebb van, akkor melegebbek a falak, vagyis nem hűl le harmatpont alá, és igy a levegőben lévő pára nem tud a falon kicsapódni. Melegebb falakat kétféleképpen lehet elérni, külső szigeteléssel, illetve a belső hőmérséklet növelésével.

Igen am, de ezzel még mindig nem vagyunk készen, hiszen a penészedés másik oka az, hogy sok a nedvesség a levegőben, ugye ez csapódik le pára formájában,és ebből lesz a penész. Tehát csökkenteni kell a szobában/lakásban/házban lévő pára mennyiségét. Ezt is többféleképpen lehet megoldani: sok szellőztetéssel szokták mondani, de ez igy önmagában nem igaz, hiszen ha beengedjük a -10 fokos levegőt a 19 fokos szobába, ott felmelegszik, és ismételten csak kicsapódik, vagyis valójában ezzel csak növeljük a szobában lévő pára mennyiségét. A szellőztetést mindig huzattal csináljuk, igy a pára viszonylag gyorsan ki tud menni a lakásból. Másrészt ilyen helyen egy állandó szellőző építése a falba vagy műanyag ablakba is megoldás lehet (nálunk van ilyen a fürdőszobában, nagyon bevált (www.aereco.hu.

vannak a modern páraelszivó készülékek, ezek is hasznosak, de a próbáld ki ott ahol sok a pára ablakon-ajtón, hogy fogsz 1 kiló sót (mondjuk 40 Ft.) és beleteszed egy párnahuzatba, es ezt odateszed az ablakpárkányra, ahol sok pára szokott képződni. A só fel fogja szívni.

Remélem tudtam segíteni.

2010. jan. 26. 08:14
 10/12 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm az "utolsó" válaszadónak, hogy ilyen sok időt szánt rám. A vantillátort azért javasolták, hogy keveri a levegőt és azt nem szereti a penész. Sajnos, mivel nagyon hideg van bekapcsoltam a fűtést, de sok gázt fogyaszt, ezzel a nagyobb bajt akarom megelőzni. Máskülönben hőszigetelve vannak az ablakok. Bele vagyok betegedve ebbe a nagy télbe. Özvegy vagyok és nagyon magas a rezsi. Nincs mit tenni. Mellesleg falun, családiházban élek és nagyon várom a tavaszt. A sót kipróbálom.
2010. jan. 26. 08:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!