Régi fa bejárati ajtó felújítása?
Figyelt kérdés
Vettünk egy lakást aminek a bejárati ajtaja kb. 40 éves, natúrszínű lakkozott ajtó. Nagyon ódon hatású, a lakkozás "besárgult", maga az ajtó viszont kitűnő állapotban van. Hogyan lehetne felújítani?2014. okt. 9. 21:35
1/8 anonim válasza:
lecsiszolod és lefested neked tetsző színre
2/8 A kérdező kommentje:
Nos, a lakkot csiszolással nem lehet maradéktalanul eltüntetni. Ezért találták ki a festékmarót, mert annak többszöri használata viszi le annyira a lakkot, hogy utána festeni lehessen rá. Azt viszont műhelyekben alkalmazzák, több napig nem tudom nélkülözni a bejárati ajtómat. Megnézném azt az ajtót, amit lakk kézi csiszolása után lefestettek :D
2014. okt. 10. 08:09
3/8 anonim válasza:
Valóban a festéklemaró lenne a legalkalmasabb, de van 2 rossz hírem: az új Szuperkromofág sz@rt sem ér, illetve kromofágozás után is maradnak visszaszáradó oldott anyagmaradványok (miután a felpuhult festéket neked kell letolni, az nem távozik el magától), amit a végén úgyis csiszolással kell eltávolítani. Nitrohígítóval is le lehet mosni, de az rengeteg pénz és rendkívűl büdös, főleg egy lépcsőházban. Egyébként is fektetve lenne szerencsés dolgozni, nem állítva. Azonban a flexbe és a fúrógépbe számtalan csiszolókorongot be lehet fogatni a profiloknak megfelelőt, a rezgő csiszológép meg a sima lapokra alkalmas. Így viszont állítva, a helyén is lehet dolgozni. Kromofágozni meg csak fektetve.
4/8 A kérdező kommentje:
Elég sok minta van az ajtón... vékony kis lécekből kirakott emelkedések, a falapban mélyedések. Van esélyem a függőleges csiszolás sikerességére?
2014. okt. 10. 09:11
5/8 anonim válasza:
Mégvalami. Használhatsz kromofágot, de mint írtam a legjobb is már nem az igazi, a többi nyúlós drága fajta meg nagy felületekre alkalmatlan, olyan hamar párolog és alapból gyenge. 3-4 réteget 3-4 átkenéssel és letolással lehet leszedni, mert a kromofágok sajátossága, hogy a rétegeket egyenként oldják be, nem egyszerre 4-et. Ha kiszámolod, 1 liter kromofág 1500 ft, kell vagy 2-3 liter is. (a régi superből 1L is elég lett volna) Viszont veszel 4-5 csiszolófejet 250 Ft-ért és nemhogy hamarabb végzel, de nem csöpögteted le a ruhádat, a küszöböt, nem olvad el az ecseted, nem kell ismét csiszolgatnod, nem kell azon filóznod, hogy hova a p..ba töröld a festéktől eltaknyosodott spaklit. És nem kell aggódni, ha tisztességesen fáig csiszolsz, az is tökéletes lesz, csak nyilván a nútokba kézzel kell dolgozni hajtogatott 80-as vagy 100-as durva papírral és figyelni, hogy az élek ne gömbölyödjenek le. Tudom, hogy nem lehet lebeszélni a maratásról, ezért van mindig olyan, aki a saját kárán tanul, de tény, hogy a flex használatához nem kevés ruin kell - könnyen beszélek - mert nagyon hamar C-betűket mar bele az ember a sima lapba ha rosszul tartja a gépet vagy nem tudja szabályozni a fordulatot, túl durva papírt használ stb...
6/8 anonim válasza:
Tehát magyarán egy betétes ajtó. Mind a két módszer célravezető, sőt kombinálhatod is úgy, hogy csak a sarkokban kromofágozol és kicsit átcsiszolod amikor visszakeményedik egy óra múlva. Az is bőven elég. A kromofágnak inkább faragványoknál van létjogosultsága.
7/8 A kérdező kommentje:
Én ugyan nem ragaszkodom a festékmaráshoz, csak nem vagyok biztos benne, hogy maradéktalanul le tudom csiszolni. Ha sikerülne akkor utána festeni is lehetne vagy inkább továbbra is csak a lakk?
2014. okt. 10. 09:41
8/8 anonim válasza:
Bár macerás, de hőlégfúvóval is el lehet távolítani a festéket. Az új kromofágnál nem hiszem, hogy rosszabb megoldás lenne.
https://www.youtube.com/watch?v=SKBLvwq43M4
https://www.youtube.com/watch?v=HY43SZHrEGU
Én a nyáron fosztottam meg régi bevonatuktól az ablakokat. Utána egy kis csiszolás, és kéz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!