Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Fióksínek megakadnak, mit...

Fióksínek megakadnak, mit lehet tenni?

Figyelt kérdés

A rángatáson kívül, persze.

Konyhaszekrény fiókos részében az összes fiók időnként megakad, hol ilyen, hol olyan állásban, és csak rángatásra jön ki teljesen. (Mármint, a végállásig, de nem teljesen kihúzható fajta.) Kirángatás után egy darabig megint jó lesz, csak esetleg nehezen jár, nem olyan simán.

Szétszedni szerintem nem lehet.

Ha befújok a csővel a görgőkre egy kis WD-40-et, az jó lehet? (Nem akarom, hogy végigfolyjon belül.) Vagy mit lehet még tenni?

2014. okt. 8. 07:34
 1/9 anonim ***** válasza:
Szerintem 2 dolog lehet,a görgők kopottak vagy maga a szekrény ferde és szorul.
2014. okt. 8. 08:04
 2/9 anonim ***** válasza:
Vagy a fióksínt rögzítő csavarok vannak kicsit kilazulva, és a csavarfej akadályozza a fiók kihúzását. Nem árt ellenőrizni, és ha kell meghúzni. A sín olajozása ettől függetlenül is időnként szükséges.
2014. okt. 8. 09:56
 3/9 anonim ***** válasza:
A fiókot vedd ki.(teljesen kihúzva emeld meg) Nézd meg,hogy a sín tartó csvarok nincsenek-e kilazulva(belől is,és a fiókon szintén nézd át. Szilikonnal befújhatod,de szappannal,vagy viaszgyertyával is bedörzsölheted..
2014. okt. 8. 12:59
 4/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Sajnos, ez így nem megy, mert más rendszerű a sín, nem ilyen kiemelhető. 3 sín fut egymásban. A neten találtam képet:

[link]

Ha jól értettem, csapágygolyók vannak benne, ezeken gurul (bár a képeken nem látom, hogy hol lenne a golyó.)

Próbáltam a fiók melletti résbe nézni, de ott sem látok golyót vagy görgőt.

Mivel nem látni bele, nem is tudom kenni.

Most azon gondolkodom, hogy kicsavarom a fiókok belső oldaláról a 2-2 csavart, akkor a fiók a sín nélkül kijönne. Csak azért nem nagyon merek belevágni, mert félek, hogy nem tudom majd visszakapatni a csavarokat a helyükre, meg a sínek és a golyók szétugranak, aztán soha az életben nem tudom összerakni őket. :(

Erről van esetleg ismeretetek?

2014. okt. 8. 15:50
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

https://www.youtube.com/watch?v=z9GwWLgj-P0

Nézd meg, hogy így nem lehet-e kivenni a tiédet? Általában kettévehető, hogy könnyen fel lehessen szerelni a fiókra és a szekrényre is. Azután meg kell nézni, hogy a rögzítő csavarok nem lazultak-e ki. Ilyenkor szokott meg-meg akadni, és nehezen járni. Egy kis kenés, és mehet vissza.

2014. okt. 8. 16:33
 6/9 A kérdező kommentje:

Köszi, de az enyém nem ilyen hiper-szuper, csak valami bóvli. Nem lehet szétszedni, csak a legkülső rész jön ki (ami a fiók oldalán lévő horonyba van szerelve), ez a végállása.

Rosszul írtam egyébként, a fiók belső oldalán csak egyetlen csavar van, ami (kifelé állva) a sínt odafogja, ez is elég elöl, az előlaptól pár cm-re. Hogy hátul mi tartja, azt elképzelni sem tudom.

2014. okt. 9. 18:03
 7/9 anonim ***** válasza:

Ha olyan, mint a képen, akkor szét lehet azt húzni.

[link]

Ezért lehet ketté venni. A másik két csavart valószínűleg azért nem látod, mert ahhoz ki kéne húzni. Több ilyen sínt szereltem már fel. Képet nem tudsz felrakni a tiédről, teljesen kihúzva?

2014. okt. 9. 18:27
 8/9 A kérdező kommentje:

Ez teljesen kihúzható fiók, az enyém meg részlegesen kihúzható.

Közben rájöttem, hogy nem jót linkeltem, bocsi. :(

Mentségemre legyen mondva, hogy csak a fiók oldalára szerelt sínt látni, csak az jön ki a szekrényből, a többit csak a fiók és a szekrény oldala közé benézve lehet sejteni.

A két hosszú sín között a harmadik egy rövid (10 cm-nél rövidebb) kocsi (talán), ami a golyókat tartja. Ehhez hasonló:

[link]

Kedden itthon leszek, majd megpróbálom szétszedni valahogy.

2014. okt. 9. 21:13
 9/9 anonim ***** válasza:

Így már tudom melyik. Most így fejből nem emlékszem pontosan, hogy ez szétszedhető-e a fiók leszerelése nélkül, mert régóta csak teljesen kihúzható fióksíneket használok. Van hátul a műhelyben egy pár, holnap majd megnézem.

Egyébként ahogy rémlik, ezt tényleg nem lehet kettévenni, hanem kihúzott fióknál kell kitekerni a tartócsavarokat, kijön a fiók, és akkor egy pici olajjal meg lehet kenni. De valószínűbb, hogy kilazultak a csavarok. Holnap még írok, ha megnéztem az itthoni görgőt.

2014. okt. 9. 22:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!