Érdemes megjavítani egy vegyestüzelésű kazánt?
Új ház vásárlásakor itt maradt egy nagy kazán, amivel akár két házat is lehetne fűteni. Nem olcsó újan egy ilyen. Kb 7 éve már nem volt használva. Feltöltöttük vízzel, de valahol lyukas. Le is van szigetelve.
Az a kérdésem, hogy érdemes-e szétvágni és befoltozni, vagy túl nagy munka lenne és nem éri meg vele szenvedni?
Nem vagyok kazánkovács és nem is csináltam még ilyet.
Ötleteket várok!
Előre is kösz a válaszokat! :)
Öntött vas vagy lemez kazán?
Szakember nem vagyok, de kb. 2 éve újíttattuk fel a saját lemez kazánunkat, akkor a szaki kiokosított minket. Tehát lemez kazán esetében: Azt mondta, ha maga a lemez van valahol kilyukadva, akkor nem érdemes szétdarabolni, mert 1.) azt az adott egész lemezfalat kell cserélni és ahhoz kb a fél kazánt kell szétbontani, 2.) ha az egyik fal már kilyukadt, a kazán valószínűleg elégge elhasználódott és nagy az esély, hogy előbb-utóbb máshol is átlyukad egy lemez. DE: ha valamelyik hegesztésnél ereszt, akkor azt "könnyen" lehet javítani(nekünk is így lett megjavítva): a hegesztést újrahegesztette, plusz az adott teljes szakaszra (a kazán belsejében a szomszédos faltól falig) szögvasból erősítést hegesztett. Utána nyomáspróba, és már két éve fűtünk vele gond nélkül. Az egész anyag+munkadíj 20ezer volt, ezért az egyik belső hegesztést (kb.40-50 cm), illetve a külső 4 függőleges hegesztést erősítette meg a fenti módon, plusz kipucolta az egész masinát.
van valamilyen hőálló tömités direkt ilyen esetekre,de sajna már nem tudom hol néztem a neten,talán a g
oogle segít.
A kazánok általában bizonyos idő után tönkremennek! Mi ennek az oka?
Anyaghiba, hegesztési hiba, kiégési hiba és még ki tudja mi?
Anyaghiba, ha már a lemezben gyártási hiba van!
Hegesztési hiba, valahol zárvány marad nem látható, minden kazánt biztos nem ellenőriznek, jó pár évet úgyis kibír!!
Kiégés a legcifrább betegség, minél vastagabb a lemez, a hőkülönbség hatására, felszakad a felülete és ha még ezt tisztításnál kikaparjuk kagylósan felszakad, elvékonyodik a lemez és kilyukad, ezt nem érdemes javítani, illetve még jobb egy új belső tűztérre kicserélni, persze vékonyabb lemezre!!!!
Az igazság persze az, hogy mi a baj, ahhoz szét kell szedni aztán kiderül mennyi a baj, érdemes-e javítani!! Szakember ezzel nem vacakol, neki az a
jobb, ha újat vesz és izgulhat!!!!
A kazánokban lángterelő vízzsákok vannak, amiknek semmi haszna, én csak koromfogónak hívom!!!! Panaszkodnak, hogy nem fűt a kazán, a korom és a kátrány így befolyásolja a működést!
Az én kazánom 2,5 mm-es lemezből 50 éve bírja, sőt belül van egy égéstermék levezető, ez csak be van akasztva, mert arra számoltam ez elég,
csak hát a kazán felső részén már égés nincs, 10 éve megnéztem, mintha ma lett volna betéve!!!
Még mindég olcsóbb felújítani, mint eldobni!!!!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!