Lucfenyő gerendát meddig kell szárítani beépítés előtt?
Lépcsőt szeretnék építeni, lucfenyőből, beszereztem hozzá a faanyagot, 50x150x4000-es gerendákból lesz a két oldala. A kérdésem az, hogy meddig kell száradni hagyni beépítés előtt a fát? (A telepen a szabad ég alatt állt, de nem frissen vágott).
A másik, hogy mennyit vetemedhet száradás alatt egy ilyen gerenda?
meg kéne mérni a nedvesség tartalmát,15% alatt van akkor nem kell szárítani.
anno mi is vettünk kint tárolt fenyőt aztán bevittük a műhelybe és már készítettük is belőle a bútort,nem igényelt szárítást.
azt nem tudom hogy az úgy mennyire lehet pontos számítás,a telep ahol veszed a fát ott megkéne kérdezni hogy van e nekik,szerintem lennie kéne minden normális fatelepen.
egyébként csak bele kell szúrni a fába és az elektromos vezetőképesség útján kiszámítja a nedvesség tartalmat,pillanatok alatt megadja hogy mennyit.
Na, találtam egy ilyen adatot, hogy : lucfenyő, 430 kg/m3 az abszolút száraz súly, azért ebből már ki tudom nagyjából számolni.
Köszi a választ, hosszú távon majd azért beszerzek egy ilyen müszert:)
Akkor másik csak az a kérdésem maradt, hogy mennyire vetemedhet el a fa, ha már beépítve szárad ki?
Elég rendesen szétrepedhet meg hajolhat.
Egyéb ként miként fog beépítésre kerülni?
Simán gerenda ként ahogy megveszed?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!