Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Honnan tudom milyen anyagból...

Honnan tudom milyen anyagból készült a tengely? Milyen vizsgálati módszerekkel lehet megállapítani?

Figyelt kérdés
2014. jan. 2. 18:15
 1/7 anonim ***** válasza:
Te most arra gondolsz hogy vasból,rézből egyéb fémből készült-e,vagy keménység,szakító szilárdság egyéb fizikai jellemzők érdekelnek?
2014. jan. 2. 18:29
 2/7 anonim ***** válasza:

Túl általános a kérdésed.

Ha fémből van, akkor elektronmikroszkóppal meg lehet állapítani az ötvözet pontos összetételét (az egyes összetevők arányát tizedszázalékra pontosan). Gondolom viszont ennek a költségét nem szeretnéd megfizetni.

Első körben a mágnesességet nézd meg.

Ha vonzza a mágnes, akkor acél, ellenkező esetben alumínium vagy ausztenites korrózióálló acél.

2014. jan. 2. 18:50
 3/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Az a problémám hogy nem tudom eldönteni hogy Pl: C45 vagy C60 ötvözött vagy nem? vagy milyen anyagból készült!

Keménységet tudok mérni!De most a keménységből a kiinduló anyagot is meg tudom határozni?

2014. jan. 2. 22:37
 4/7 anonim ***** válasza:

van otthon keménységmérőd? o.O

Egyébként a keménységből nem tudod meghatározni az anyagát... vannak drága módszereke, amikkel meg lehet határozni, de miért ennyire fontos ez neked?

De ha megmondod, hogy milyen tengelyről van szó, akkor nagyjából be tudom lőni, hogy milyen anyag lehet...

2014. jan. 4. 11:18
 5/7 A kérdező kommentje:

Ez főtengely egy STIHL FS 300 -as fűkaszában ami eltört munka közben!Megkérdezték milyen anyagból lehet mondtam hogy acél de valójában ez foglalkoztatna hogy hogyan is tudnám megállapítani?elektronmikroszkóp nélkül!

Mi a kiindulási anyag?min ment keresztül a tengely!(hőkezelés)

2014. jan. 6. 18:59
 6/7 anonim ***** válasza:
Nem tudod házi körülmények között megállapítani hogy milyen anyag volt eredetileg... sőt, roncsolásmentes anyagvizsgálattal sehogy nem lehet megállapítani az anyagát, mert valószínűleg egy betétben edzhető acélról van szó, ami azt jelenti, hogy a külső rétegébe edzéskor szén megy, amitől jó kemény lesz a külseje, de szívós marad a belseje... Ha tippelni kellene én 17CrNiMo6 -os anyagra tippelnék, mert abból készítenek nagy fordulatszámú főtengelyeket süllyesztékes kovácsolással, majd betétben edzik...
2014. jan. 6. 19:16
 7/7 anonim ***** válasza:
de annyira tipp, hogy kb 1:200-hoz az esélye, hogy beletrafáltam...
2014. jan. 6. 19:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!