Villanyszerelők! Egy 0,75 mm2 keresztmetszetű sodrott réz vezetéket, melyen műanyag szigetelés is van,12V DC mellett mekkora áramerősséggel terhelhetek meg biztonságosan?
szerelés módjától függően 10-16A
Hú, az nekem akkor bőven jó lesz.
Autóban használnám, csomagtér világítás menne róla a gyári 5A-es biztosítékkal.
Egy cikkben 1,5 mm2-est javasolnak, de én azt egyrészt túlzásnak érzem, másrészt ilyen vékonyabb szigetelésű hangszórókábel szerű vezetéket csak kisebb keresztmetszetben kapok. Több boltban is kerestem, de 1,5-esből csak ilyen nagy bumszli szigetelésű 230V-os kábelt tudnak adni.
Amúgy ez a projekt: [link]
Itt ezt írják: "Vegyél kétszer 3méter 1,5 négyzetmiliméteres sodrott vezetéket."
De csak egy kis 3W-os szofita (az én esetemben LED) menne róla.
12V-nál ha hosszú a vezeték és vékony, sok a feszültségesés, e miatt viszont vastagabb kellhet a 0,75-nél.
bizonyos esetekben nemcsak áramerősségre, hanem feszültségesésre is kell méretezni, kis feszültségeknél ez szükséges lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!