Egyesek szerint mért nem lehet zománcfestékkel radiátort festeni?
Az egyik válaszban valaki azt írta, hogy sima zománcfestékkel tilos? De miért is? Nálunk a ház épülése óta azzal vannak festve a fűtési csövek, radiátorok. Azóta eltelt jó néhány év és semmi problémát nem tapasztaltam a zománcfestékkel.
Igaz, hogy lehet kapni külön radiátorfestéket, amire ráírják nagy betűkkel, hogy 200 fokig hőálló, de minek kell ekkora hőállóság? (Esetleg ott kell, ahol gőzzel fűtenek a rendszerben, de szerintem ez nem igazán jellemző.) Elvileg a fűtési rendszer maximum hőmérséklete 100 fok lehet, amíg el nem kezd forrni. Nálunk jellemzően 50-60 fokosak szoktak lenni a radiátorok. Arra pedig bőven jó a zománcfesték, még 100 fokig is.
Akkor miért nem szabad azt használni?
És azok milyen anyagok pontosan az oldószeren kívül, ami pár óra alatt elpárolog?
Fizikailag érdekes, hogy egy szilárd anyag ilyen viszonylag alacsony hőmérsékleten bomlik, miközben látszólag semmilyen fizikai vagy kémiai változás nem jön létre az anyag szerkezetében.
Melóhelyemen én gyógyszeranalitikával foglalkozom, de ismerek olyat, aki polimerek hőbomlását vizsgálja. Végül is a megszáradt festék is egy polimer. De tudni kéne előtte, hogy milyen jellegű vegyületeket kell keresni.
Egyébként ha ez ennyire "halálosan" mérgező lenne, meglepődnék, hogy a gyártót nem kötelezik ennek a feltüntetésére.
Vagy ezt még senki nem vizsgálta eddig? Akkor ez egy jó kutatási, esetleg disszertáció téma lehetne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!