Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Ha ujrakezdhetnetek, hogyan...

Adathor kérdése:

Ha ujrakezdhetnetek, hogyan oldanatok meg? Gaz vagy fatuzelesu rendszer lenne? Ha fa akkor, hogyan főznetek?

Figyelt kérdés
Uj a haz es ezen megy a matek..sok a gond a faval..kebyelmesebba gaz..majdnem egyarban jon ki a fa es a gaz egy honapra?

2013. máj. 28. 10:45
 1/8 anonim ***** válasza:
Ugyanúgy csinálnám, ahogy most is van: a vegyes tüzelésű kazán mellett ott van a gázkazán is. Bár évek óta alig volt bekapcsolva. Gázzal fűteni háromszor annyiba kerül, mint fával. Tapasztalat. Nekünk megéri havi 60 ezerért lejárni a kazánhoz.
2013. máj. 28. 10:52
 2/8 klopusz ***** válasza:

Szia!

Szerintem a vegyes tüzelés a jó megoldás. Fával fűtöd a lakást, gázzal főzöl.

Tesómék is ezt csinálják. Egész évben gyűjtögetik a pincében a fahulladékot (lomtalanításkor még törött székeket is összeszednek, a környékben kivágott fákat elkérik a tulajtól), így hagyományos tüzelőanyagot nem is szoktak venni.

2013. máj. 28. 10:52
 3/8 anonim ***** válasza:
A fa akkor éri meg, ha tudsz olcsón szerezni. Ha piaci áron veszed, akkor semmivel nem olcsóbb, mint a gáz és kényelmetlenebb (pakolni kell, reggelre kihűl a ház, stb.) Ha most építkeznék, olyan kandallót csinálnék, amit be lehet kötni a radiátorok vízkörébe és ha befűtök, akkor nem csak a kandalló környékén lenne meleg. De akkor is a gáz lenne a fő fűtés.
2013. máj. 28. 11:20
 4/8 anonim ***** válasza:
ha nem vagy miller,akkor tuzelj fával!minden képpen jobb!és jó kis hangulata is van!és testedzesnek is jó a fahasogatas ;-)
2013. máj. 28. 11:26
 5/8 anonim ***** válasza:

Nálunk van mindkettő, van gáz kazán meg egy vízteres kandalló.

A vízteres ugye szintén viszi a radiátorba a melegvizet, plusz a környezetét is elfűti, ami jó mert a műhelyem mellett van egy helyiség és ott is legalább meleg van mert a gáznál nincs, plusz az emeleten olyankor hideg a padló és ezzel hidegebb van, de mivel onnan is jön a meleg így simán van fent 23-24 fok ami nem olyan rossz így. Nálunk azóta van fafűtés amióta ide költöztünk és rendbe raktuk a házat. 4 éve vagyunk már itt, azóta is csak egyszer használtuk a gázfűtést amikor nem volt elég fa, és jóval hidegebb volt mert csak a radiátorokat fűtötte fel rendesen, a környékén lévő levegőt nem, és ha nyitva hagytuk az ajtókat akkor onnan is jött a meleg, így jobban megérte a fatüzelés nekünk mint a gáz. A gáz drága nekem is jóval drágább mint a fa. Én havonta 25 ezerért szerzek fát igaz hogy azzal dolgozni kell, de nyáron az árát megspórolom augusztusba megveszem összevágom, karácsonyig kitart aztán újra rendelek nagyobb mennyiségbe, és az kitart áprilisig, utána meg már nem kell. Keveset eszik a kandalló, és azokba sok mindent el lehet tüzelni, persze függ a kéménytől is. Én időnként a műanyag palackokat pluszba ráteszem mert az nem okoz akkora füstölést mint egy gumikerék, meg az újságpapírokat, dobozokat is simán eltudom égetni igaz hogy kell rá pakolni e ha van idő akkor simán teszem rá folyamatosan.

Igaz hogy dolgozni kell vele, de jobban megéri. mert csak 2-3 napot szánok favágásra és utána már csak hordani kell meg rakni rá. A behordás megvan 20 perc alatt, 2-3 napi adagot szoktam bevinni, a tűz pakolása meg szintén egy 3 perc. Éjjel nem fűtünk, mert minek, és a meleget úgy is megtartja másnap délig.

2013. máj. 28. 11:28
 6/8 anonim ***** válasza:

Piaci áron nem olcsóbb? Én pont azt tapasztaltam, hogy sokkal olcsóbb!

Persze ne kályhát vagy kandallót rakjatok, az koszos, egyenetlen hőt ad, és nem igazán lehet szabályozni. Egy megfelelő méretű modern kazán mellett viszont reggelre sincs hideg, mert megpakolja az ember este, aztán ő szabályozza a szelepet, hogy mindig x fok legyen a lakásban.

2013. máj. 28. 11:29
 7/8 anonim ***** válasza:

Sajnos távhős vagyok, de ha lehetne, akkor lecsatlakoznék a rendszerről és klímás fűtéssel próbálkoznék.

Valami 5-ös COP értékű klíma, és igényelve a H tarifát.

A főzés persze akkor is csak árammal lenne megoldható.

2013. máj. 28. 12:14
 8/8 anonim ***** válasza:
vegyes tüzelésű van pufferel + gázkazán amit akkor szoktunk bekapcsolni,ha pár napra elmegyünk otthonról és akkor olyan 16 fokra állítjuk.
2013. máj. 28. 14:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!