Hogyan lehet beedzeni egy pengét?





Az edzésnek is külön tudománya van .Nem csak keményiteni,
hanem kilágyitani is lehet egy rosszul sikerűlt edzés után.





Hát ez nagy falat lesz.
Első lépés: Valóban kell, vagy érdemes edzeni? Pl. a fúró elég kemény egy faragókésnek, ha óvatosan köszörülik nem lágyul ki.
Második lépés: Milyen anyag, milyen állapotban van? Ha megbízható helyről vásároltad, vagy valami más termékből, pl. rugó, fűrészlap stb. akarod átalakítani oké.
Ha az anyag ismeretlen, jön a szikrapróba. Finoman köszörűhöz nyomod, és figyeled a szikrát, színét, és alakját. A világossárga ötvözetlen acélra utal, a narancsos vagy sötétvörös ötvözött általában ötvözött acélt mutat. Ha a szikra alakja olyan mint a tyúkláb, vagy el sem ágazik, felejtsd el! Ha a szikra elágazik, és az ágak újra elágaznak, elég szén van az acélban, van esély. ( A gépi-fűrészlap kivétel, gyorsacél, szikrája sötétvörös, nem elágazó. Viszont kilágyítása, és újraedzése házi körülmények között esélytelen.
*** folyt. köv. ***





Folytatom.
Harmadik lépés: Az edzőközeg kiválasztása, és előkészítése. Karbonacélok, és gyengén ötvözött acéloknak legjobb az olaj, esetleg meszes víz. Az edzőolajat nem árt kicsit előmelegíteni, mert a hideg olaj begyulladhat.
Gyengébb, kisebb széntartalmú acélok vízben, vagy sósvízben edzhetők.
Negyedik lépés: A munkadarab előkészítése. Pengék edzésekor a legfontosabb, hogy a munkadarabot NEM SZABAD ÉLESRE FENNI edzés előtt!! Illik a munkadarabot ( úgy fekete melegig ) előmelegíteni.
Ötödik lépés: A hevítés. Nem árt a szabványban utánanézni az adott acél edzési hőmérsékletének. Ha nincs hőelemmel ellátott kemencénk, az izzás színére kell hagyatkoznunk.
MSZ M1, Böhler K720 790-820°C vörös, korallvörös
Gyeng.ötv. és szénacélok 840-860°C narancs
MSZ KO13 (saválló) 980-1040°C világossárga
Hőntartási idő miliméterenként 1 perc.
Hatodik lépés: Az edzés. Az edzendő darabot gyors, határozott mozdulattal az edzőközegbe helyezzük, és ott le-föl mozgatjuk néhány másodpercig. Én a legjobb eredményeket függőleges bemerítéssel értem el. Sokan arra esküsznek, hogy a pengét vízszintesen, élével lefelé kell az edzőközegbe meríteni. Ezután nyugton hagyjuk a pengét, míg az edzőközeg hőmérsékletét át nem veszi.
Hetedik lépés: Ellenőrzés. A munkadarabot megtisztítjuk, és ellenőrizzük a keménységét. Ha nincs wickers, vagy rockwell gép a közelben jön a reszelőpróba.
Ha a reszelő jól harapja - elcsesztük.
Ha gyengén reszelhető - elég 200°C a megeresztésre ( enyhe sárga )
Ha a reszelő csúszik rajta- sikeres edzés, kb. 60HRC keménységet értünk el.
Nyolcadik lépés: Minél hamarabb megereszteni. A futtatási színek igen csalósak, de ha nincs keménységmérő a semminél jobb. Késeket általában 50-56 HRC keménységre szokás megereszteni.
A munkadarabon fémtisztára csiszolunk egy minimum körömnyi felületet.
A pengét lassan, óvatosan ismét melegíteni kezdjük, közben figyeljük a csiszolt rész színét. Ha az edzés gyengébben sikerült, elég ha éppen egy kicsit megsárgul. Ha az edzés jó volt, elmehetünk szalmasárga, vagy bordó színig.
Megjegyzések: Többféle saválló acél létezik, ha nem fogja a mágnes biztos nem edzhető.
Hogy egy hosszabb penge egyenes maradjon edzés alatt ahhoz nagy szakmai rutin, és ezer trükk ismerete szükséges.





Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!