Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Hogyan lehet beedzeni egy pengét?

Hogyan lehet beedzeni egy pengét?

Figyelt kérdés
láttam a neten egy videót hogy a pali egy fúrófejet leköszörült és abból lett egy faragókés.csak azt be is kell edzeni..hogy tudnám?
2013. máj. 20. 12:16
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Az edzésnek is külön tudománya van .Nem csak keményiteni,

hanem kilágyitani is lehet egy rosszul sikerűlt edzés után.

2013. máj. 20. 14:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
14%

Hát ez nagy falat lesz.

Első lépés: Valóban kell, vagy érdemes edzeni? Pl. a fúró elég kemény egy faragókésnek, ha óvatosan köszörülik nem lágyul ki.

Második lépés: Milyen anyag, milyen állapotban van? Ha megbízható helyről vásároltad, vagy valami más termékből, pl. rugó, fűrészlap stb. akarod átalakítani oké.

Ha az anyag ismeretlen, jön a szikrapróba. Finoman köszörűhöz nyomod, és figyeled a szikrát, színét, és alakját. A világossárga ötvözetlen acélra utal, a narancsos vagy sötétvörös ötvözött általában ötvözött acélt mutat. Ha a szikra alakja olyan mint a tyúkláb, vagy el sem ágazik, felejtsd el! Ha a szikra elágazik, és az ágak újra elágaznak, elég szén van az acélban, van esély. ( A gépi-fűrészlap kivétel, gyorsacél, szikrája sötétvörös, nem elágazó. Viszont kilágyítása, és újraedzése házi körülmények között esélytelen.

*** folyt. köv. ***

2013. máj. 20. 21:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
24%

Folytatom.

Harmadik lépés: Az edzőközeg kiválasztása, és előkészítése. Karbonacélok, és gyengén ötvözött acéloknak legjobb az olaj, esetleg meszes víz. Az edzőolajat nem árt kicsit előmelegíteni, mert a hideg olaj begyulladhat.

Gyengébb, kisebb széntartalmú acélok vízben, vagy sósvízben edzhetők.

Negyedik lépés: A munkadarab előkészítése. Pengék edzésekor a legfontosabb, hogy a munkadarabot NEM SZABAD ÉLESRE FENNI edzés előtt!! Illik a munkadarabot ( úgy fekete melegig ) előmelegíteni.

Ötödik lépés: A hevítés. Nem árt a szabványban utánanézni az adott acél edzési hőmérsékletének. Ha nincs hőelemmel ellátott kemencénk, az izzás színére kell hagyatkoznunk.

MSZ M1, Böhler K720 790-820°C vörös, korallvörös

Gyeng.ötv. és szénacélok 840-860°C narancs

MSZ KO13 (saválló) 980-1040°C világossárga

Hőntartási idő miliméterenként 1 perc.

Hatodik lépés: Az edzés. Az edzendő darabot gyors, határozott mozdulattal az edzőközegbe helyezzük, és ott le-föl mozgatjuk néhány másodpercig. Én a legjobb eredményeket függőleges bemerítéssel értem el. Sokan arra esküsznek, hogy a pengét vízszintesen, élével lefelé kell az edzőközegbe meríteni. Ezután nyugton hagyjuk a pengét, míg az edzőközeg hőmérsékletét át nem veszi.

Hetedik lépés: Ellenőrzés. A munkadarabot megtisztítjuk, és ellenőrizzük a keménységét. Ha nincs wickers, vagy rockwell gép a közelben jön a reszelőpróba.

Ha a reszelő jól harapja - elcsesztük.

Ha gyengén reszelhető - elég 200°C a megeresztésre ( enyhe sárga )

Ha a reszelő csúszik rajta- sikeres edzés, kb. 60HRC keménységet értünk el.

Nyolcadik lépés: Minél hamarabb megereszteni. A futtatási színek igen csalósak, de ha nincs keménységmérő a semminél jobb. Késeket általában 50-56 HRC keménységre szokás megereszteni.

A munkadarabon fémtisztára csiszolunk egy minimum körömnyi felületet.

A pengét lassan, óvatosan ismét melegíteni kezdjük, közben figyeljük a csiszolt rész színét. Ha az edzés gyengébben sikerült, elég ha éppen egy kicsit megsárgul. Ha az edzés jó volt, elmehetünk szalmasárga, vagy bordó színig.

Megjegyzések: Többféle saválló acél létezik, ha nem fogja a mágnes biztos nem edzhető.

Hogy egy hosszabb penge egyenes maradjon edzés alatt ahhoz nagy szakmai rutin, és ezer trükk ismerete szükséges.

2013. máj. 21. 01:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 A kérdező kommentje:
lehet hogy akkor mégse eddzem be.. köszi választ! :)
2013. máj. 21. 15:45
 5/6 anonim ***** válasza:
14%
Amit eddig írtam csak a vázlat volt, most akartam igazán nekikezdeni a mesének.
2013. máj. 21. 20:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 Csopito válasza:
Kedves Gézengúzz, én nagyon örülnék neki, ha elmesélnéd! Minden hasznos tudnivalót szívesen olvasok!
2015. nov. 6. 22:54
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!