Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Ágykeretet akarok készíteni a...

Tirande kérdése:

Ágykeretet akarok készíteni a lányomnak, a keresztlécek anyagának mit válasszak?

Figyelt kérdés

Fenyő lenne a látható külső részen, belül pozdorja keret, ezen lenne a lécezés. A léc ideális mérete is kérdéses, és 5*2,5 cm-re profilúra gondolok. Főleg az érdekel, hogy ez a lécezés milyen faanyagból készüljön. Még egy kérdésem van, melyik a praktikusabb, az 1 részes vagy a 2 részes kihúzható ágyneműtartó?

A lányom 33 kg körül van, 12 éves lesz. De azért masszív keretet akarok, még ha most csak pehelysúlyú is a leányzó.

A matrac 20 cm vastag lesz.

2013. ápr. 22. 20:48
 1/7 anonim ***** válasza:
A legegyszerűbb ágyrácsok fenyőből készülnek hevederre tűzve. Boltban készen már 2000 ft körül megvehető.
2013. ápr. 23. 08:05
 2/7 Ágh Ferenc ***** válasza:
Gondolom, hogy azért ez már a felnövő lányod idösebb korára is gondolsz, tehát nem egy gyerekágyról beszélünk csak! A lécezés pillanatnyilag nyílván nem gond a súly miatt, tehát elegendő lenne, amit az előttem szóló írt, ha véletlenül a súlyváltozás miatt mégis gond lenne ráérsz akkor erősebbre váltani. Leszakadni biztos nem fog egyszerre! Egyébként az általad írt méret megfelel fenyőből is, csak ne legyen tele csomóval! A matraccal kapcsolatban nekem több a gondom! Szerintem a 20 cm túlzás! Most nyílván nem süllyed bele, mert a súly kicsi, viszont később már egyre jobban és ekkor már nem egészséges ez a vastagság, mert a gerincét megterheli és deformálódáshoz vezethet! Tehát 10 cm bőven elég lenne, sőt ha csak fekvésre használná, 5cm is elég! De persze nyílván néha ülésre is használjuk az ágyat, így a 10 cm kell. Az ágyneműtartó kettéosztása talán annyiból praktikusabb, hogy a gyerek is könnyebben mozgatja, ha beágyaz stb.
2013. ápr. 23. 09:57
 3/7 Ágh Ferenc ***** válasza:
Bocs, a matracot arra az esetre írtam, ha sima szivacsról lenne szó, mert sokan még nindig ezt használják az ár miatt!
2013. ápr. 23. 10:00
 4/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat. Még kiegészíteném néhány gondolattal az alapkérdést.

A matrac Olympia márkájú, zsákrugós. 190*90*20 cm-es, tehát felnőtt méret. A 20 cm csak első hallásra tűnik soknak. De én azt tapasztaltam (és a lányom is) hogy ideális, nem süpped nagyon 90 kg-tól sem, űléskor sem. Szóval jól kitalált matrac, nem véletlenül kalibrálták be 20 cm vastagságúra.

Annyi gondunk volt vele, hogy évekig volt egy pincében, kicsit dohos szagú lett. A huzatot kimostuk, a matracot ecettel és szellőztetéssel próbáljuk szagtalanítani.

Az ágykeret szerkezetével kapcsolatos koncepcióm szerint bútorlapból vagy fenyőből lenne a látható rész, amit belül kb. 3*6 cm vastag pozdorja venne körbe, ezen lenne a lécezés. Itt jut eszembe egy újabb kérdés: a lécek között mennyi az ideális távolság (ilyen matrac esetén)? Gondolom úgy 5 cm körül. A másik: a matrac mennyire mélyen legyen benne a keretben? Olvastam errő több variációt, nekem a fele, azaz 10 cm a szimpatikus. Variálható is esetleg, hiszen az űlőfelületnél akár kicsit kevesebb is lehetne, hátul pedig több. Azt még nem tudom, hogy a fej résznél hogy legyen, de valószínűleg úgy 25 cm-re kiállóra készítem, hogy legyen a párnának támasza.

Dilemmám a látható rész anyaga, a fenyőt nam nagyon ismerem, a szokványos bútorlapokat sokkal inkább. Utóbbira persze sima élfólia nem igazán lenne jó, az íveltebb és erősebb gépi(ha így hívják) tűnik jónak. Itt megkérdezném: a fenyő széleit is fóliázzák? Vagy esetlet ívesre lehet "maratni"? Azt is hallottam, hogy a fenyő nem annyira időálló, nyílván a száradás miatt.

Olcsó rácsot külön nem vennék, szerintem az csak "még éppen jó" verzió, amit idehaza erősebbre tudnék készíteni, hossabb távra. Nem lenne jó, ha nyekeregne a lécezés. De azért utánanézek, hátha megfelel.

Hagyományos értelemben lábat sem akarok készíteni a kerethez, csupán pár mm vastag "L" alakú fát az alsó 4 sarkára.

Ha még küldenétek véleményeket, azt megköszönném!

2013. ápr. 24. 08:50
 5/7 Ágh Ferenc ***** válasza:
A matractisztításra nem igazán tudok ötletet, inkább a többihez szólnék hozzá. Ami a matrac keretét illeti, lehet alacsonyabb is, ki kellene próbálni, hogy ha ráültök, mennyire süpped be! A lényeg, hogy ne zavarjon az ülésben! A lécezésről változatlanul tartom, hogy a csomómentesség a lényeg, esetleg még annyit, hogy boroviból stabilabb lehetne. A távolság is jó köztük, a tartókeretre pedig filcszalagot kellene tenni és ki van lőve a nyikorgás! A fenyőből készülő részek széleit felsőmaróval lehet szépen lekerekíteni, de ha van egy kis rutinod a gyalulásban, akkor megteszi az is és utána egy kis vásznas csiszolás, hogy ne akadjon bele semmi szövet és kész! Amire számítani kell, hogy idővel besötétedik! A bútorlap borítás mellett az szólna, hogy az biztos nem változtatná a színét, de igazán a többi bútor határozhatja meg a használt anyagot. Ami a bútorlap széleit illeti ABS bevonatnak nevezik, ami egy sokkal strapabíróbb élvédelem, mint az élfólia volt, ennél csak arra kell ügyelni, hogy néha kicsit trehányul marják körül és a sarok találkozásoknál marad egy szúrós rész, ezt le kell csiszolni, mert sérülést okozhat! Hát ennyi.
2013. ápr. 24. 10:55
 6/7 A kérdező kommentje:
Köszi. Még egy dolog, a külső bútorlapok egymáshoz rögzítése mennyire praktikus szokványos facsavarral? Akkor a fej része látszik, bár ezt lehet takarni. Tiplizni nem szeretném. Mit ajánlotok?
2013. ápr. 25. 09:54
 7/7 Ágh Ferenc ***** válasza:
Bútorlapok rögzítése 4x45-ös reisser csavarokkal elég(önmetsző pozdorja csavar)! Azért szoktam ilyeneket használni, mert, ha mégis valami oknál fogva meglazulna, még lehet új, nagyobb méretű csavart beletenni a helyébe!(4x50 ill, 4,5x50 méretben még két csere lehetséges) [link] Ezeket a takarókat minden bútorlapszínhez lehet kapni.
2013. ápr. 25. 10:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!