Ágykeretet akarok készíteni a lányomnak, a keresztlécek anyagának mit válasszak?
Fenyő lenne a látható külső részen, belül pozdorja keret, ezen lenne a lécezés. A léc ideális mérete is kérdéses, és 5*2,5 cm-re profilúra gondolok. Főleg az érdekel, hogy ez a lécezés milyen faanyagból készüljön. Még egy kérdésem van, melyik a praktikusabb, az 1 részes vagy a 2 részes kihúzható ágyneműtartó?
A lányom 33 kg körül van, 12 éves lesz. De azért masszív keretet akarok, még ha most csak pehelysúlyú is a leányzó.
A matrac 20 cm vastag lesz.
Köszönöm az eddigi válaszokat. Még kiegészíteném néhány gondolattal az alapkérdést.
A matrac Olympia márkájú, zsákrugós. 190*90*20 cm-es, tehát felnőtt méret. A 20 cm csak első hallásra tűnik soknak. De én azt tapasztaltam (és a lányom is) hogy ideális, nem süpped nagyon 90 kg-tól sem, űléskor sem. Szóval jól kitalált matrac, nem véletlenül kalibrálták be 20 cm vastagságúra.
Annyi gondunk volt vele, hogy évekig volt egy pincében, kicsit dohos szagú lett. A huzatot kimostuk, a matracot ecettel és szellőztetéssel próbáljuk szagtalanítani.
Az ágykeret szerkezetével kapcsolatos koncepcióm szerint bútorlapból vagy fenyőből lenne a látható rész, amit belül kb. 3*6 cm vastag pozdorja venne körbe, ezen lenne a lécezés. Itt jut eszembe egy újabb kérdés: a lécek között mennyi az ideális távolság (ilyen matrac esetén)? Gondolom úgy 5 cm körül. A másik: a matrac mennyire mélyen legyen benne a keretben? Olvastam errő több variációt, nekem a fele, azaz 10 cm a szimpatikus. Variálható is esetleg, hiszen az űlőfelületnél akár kicsit kevesebb is lehetne, hátul pedig több. Azt még nem tudom, hogy a fej résznél hogy legyen, de valószínűleg úgy 25 cm-re kiállóra készítem, hogy legyen a párnának támasza.
Dilemmám a látható rész anyaga, a fenyőt nam nagyon ismerem, a szokványos bútorlapokat sokkal inkább. Utóbbira persze sima élfólia nem igazán lenne jó, az íveltebb és erősebb gépi(ha így hívják) tűnik jónak. Itt megkérdezném: a fenyő széleit is fóliázzák? Vagy esetlet ívesre lehet "maratni"? Azt is hallottam, hogy a fenyő nem annyira időálló, nyílván a száradás miatt.
Olcsó rácsot külön nem vennék, szerintem az csak "még éppen jó" verzió, amit idehaza erősebbre tudnék készíteni, hossabb távra. Nem lenne jó, ha nyekeregne a lécezés. De azért utánanézek, hátha megfelel.
Hagyományos értelemben lábat sem akarok készíteni a kerethez, csupán pár mm vastag "L" alakú fát az alsó 4 sarkára.
Ha még küldenétek véleményeket, azt megköszönném!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!