Heló. Megtudná mondani nekem valaki, hogy a hasítókúpot hogyan edzik meg?
Figyelt kérdés
2013. febr. 19. 16:57
1/8 szokratesz válasza:
kemencében, de nem a péknél. Egy elektromoskemence ahol pontosan lehet beállítania hőmérsékletet. nem egy egyszerű folyamat, nagy gyakorlatot éstapasztalatot igényel. ENéllpontosabban én semtudok válaszolni
2/8 anonim válasza:
Felületi edzéssel is el lehet érni bizonyos keménységet, én mégis betétben edzést választanék, ez nem hiszem, hogy túl sokat mond neked, de annyi a lényege, hogy szilárd folyékony illetve légnemű anyag is lehet amiben hevítjük a fémet, a lényeg, hogy tudjon a fémnek leadni szenet, ezen kívül az acélnak betétben edzhetőnek kell lennie, ez meg azt jelenti, hogy 0,2%-os széntartalom alatt kell lennie... ez egy biztosan tartós hasítókúp lenne, lehet, hogy elég lenne a felületedzés is, de nem tudom belőni, hogy milyen koptató hatása van egy fának...
3/8 anonim válasza:
ha jól tudom a kardokat úgy edzették régen hogy tűzbe felhevítették,majd vízbe tették hogy hirtelen kihüljön,majd ezt megcsinálták egy párszor.
Szerintem a hasító kúpot nem hiszem hogy edzik,azt lehet hogy már olyan anyagból öntik ki ,bár soha nem tudhatjuk.
4/8 szokratesz válasza:
Egy jó hasítókúpot edzik, még pedig nem kéregedzéssel hanem teljes átmérőben. De sokszor egy cserélhető hegyet edzenek csak le mert igazából annak kell ellenállónak lennie. A fának is van koptató hatása,nem is kevés.
5/8 anonim válasza:
bnem biztos hogy edzik mert le is tudják gyártani.Mivel ma már sok fémek egyvelegével van dolgunk így már az öntödékben ahol a vasat alakítják ott úgy adják hozzá az ötvözőket is.Ilyen pl a gyorsacél,ami igazán nagyon kopásálló,és edzeni sem kell mert ugye rájöttek hogy miből mennyit kell bele tenni.Szóval nem biztos hogy edzik ezeket ,mert ha már letudják gyártani akkor minek még külön kemencézni mert az több pénzbe is kerül.
6/8 anonim válasza:
hidd el tisztában vagyok vele, hogy hogyan edzenek meg egy hasító kúpot, azzal, hogy kéregedzést említek az azt jeleni, hogy lesz egy szívós belső magunk, kívül meg ~60 HRC keménységet érünk el... betétben edzésnél ez a keménység felmehet ~65 HRC-ig, és ez esetben is megmarad a szívós mag, amire esetünkben szükség van... és azt is tudom, hogy a fának van jelentős koptató hatása, itt már csak az a kérdés, hogy mennyire jelentős...
Üdv.: Egy gépészmérnök hallgató
7/8 anonim válasza:
5/6-os, már ne haragudj, de baromi nagy hülyeséget mondtál... minden esetben van szükség hőkezelésre, ha más nem, akkor megeresztésre, ami a gyártás során létrejött feszültségeket csökkenti... azt is megmondom, hogy az általad említett gyorsacélnak van a legösszetettebb hőkezelése... több lépcsőben kell ~1100°C-ra hevíteni, majd gyorsan lehűteni -70°C-ra, és ezek után egymás után 3-szor felhevíteni ~600°C-ra, , majd a végén ~200 fokon megereszteni... az első edzés a szívős magért szükséges, a három 600 fokos meg a karbidok kialakulásáért... És elnézést, hogy eltértem az eredeti kérdéstől...
8/8 Marci024 válasza:
Szia! Szerkezetlakatos vagyok. Megedzeni meglehet szerintem akár egy kandalló segítségével, meg egy vödör vízzel is. Én ha itthon megedzek valamit, így teszem. egyébként csináltam már ilyen kúpot, jó pár köbméter akácot kibírt már, és semmi baja. Hardox lemezből készült. Kopásálló, jó kemény anyag, mindezek mellett nem rideg. Nem mindegy miből van az a kúp, mert a gagyi anyagot hiába edzed, nem lesz kemény.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!