Főfalon lehet-e ajtót nyitni?
Nézegetünk egy ikerházat, amit összenyitnánk, de a közös falon (főfal) kellene egy-két ajtót vágni.
Kell-e statikus, kell-e engedélyeztetni valakivel, mennyire bonyolult az elkészítése, igényel-e valamilyen speciális módszert.
Előre is köszönöm!

"stikában" meg lehet csinálni, de statikus mindenképp lássa! Nem megfelelő kialakítás esetén "lejöhet" a födém.
A bonyolultsága a helyszíni viszonyoktól (fal anyagától, terhelés mértékétől, stb.) függ, de arra készülj, hogy mindenképp be kell építeni megfelelően méretezett terheléselosztó elemeket. Jó esetben ez a fal félig történő kivésésével, teherviselő elem bebetonozásával 3 hét várakozással, majd a fal másik oldalán történő megismétlésével zajlik, extrém esetben akár belső állványos födémemeléssel is járhat. Pontosat majd a mérnök (kőművesre ilyet nem bízunk!)

Én építőmérnök vagyok. Nem egy bonyolult feladat, bár nem írtál semmilyen adatot. Milyen típusú a fal, milyen típusú a födém, milyen magas és széles lenne a nyílás és mekkora a belmagasság. (Engedélyeztetni elméletileg kell.)
Általános esetben (pl. Porotherm lyukacsos tégla + E-gerendás födém) egy normál kőműves is simán kivitelezi. Fagerendákkal aládúcolni a födémet kétoldalt, a nyílást kibontani, Porotherm áthidaló + 3 sor kisméretű tégla rá, fugák 100%-osan kitöltve. Az új áthidalás és a felette lévő régi fal közötti rést rendesen kitölteni anyaggal (nem PUR habbal), nem csak kívűlről bekenni.

Hűű! Köszönöm!
Semmilyen adatot nem tudok egyenlőre, egy nagyon régi házat újítottak fel, (új tető van rajta), de a többihez nem nyúltak még. De el kell adniuk. Hétvégén nézzük majd meg. Annyit tudok, hogy tégla és egyszintes a ház.
Ajtó mindenképpen kell, mert úgy lesz akkora a ház, amekkora nekünk kell (egyébként különbejáratú a két ikerházfél - ez nem jó).
Kb. milyen a költségvonzata ennek, ha engedélyeztetem és nem házibarkácsban készül?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!