Hol vegyek plexi lapot, illetve hogyan munkáljam meg?
Sziasztok!
Pesten kellene nekem kis mennyiségű, átlátszó plexi lapot vennem. Tudtok ilyen boltot?
Illetve mivel tudom méretre vágni, illetve egy nagyméretű kör alakú lyukat vájni bele, úgy hogy ne legyenek igénytelenek az élei, ahol vágtam?
Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv
egy kezdő barkácsoló
barkács áruházakban
lyukfűrész (dekopir) vas fűrészlap
aztán szépen csiszolgatod a szélét a vágásnál dörzspapírral/vászonnal
fűrészelés közben meg káromkodsz marhára mikor darabokban pattan le róla az anyag
Megfelelő szerszámmal 5-8 mm vastagságig fűrészelés nélkül is tudsz plexit darabolni,kört kivágni.
Egyenes vonalban egy vonalzó mentén ki kell forgácsolni az eredeti vastagság 1/5 -öd-1/6 -át mindkét oldalon.
Apró fogazatú fémfűrészlappal a vonal mindkét szélén 1-2 mm-t be kell vágni.
Be kell fogni a plexit két deszkalap, pl.szétnyítható asztal lapjai közé bekarcolt vonal mentén hogy a nagyobbik darab maradjon kívül.
Egy vastagabb léccel ,szögvassal (ami nem könnyen hajlik),megtámasztani a kiálló darabot ,és egy hirtelen mozdulattal eltörni.Lesz egy kis éle a törés mentén, azt kell síkba munkálni.
A megfelelő szerszám:3-4 mm vastagságig egy hegyesre köszörült acél rajztű,4 mm felett egy 2 mm élhosszúságra köszörült lapos ,un. leszúrókés 5x5 vagy 6x6-os gyorsacél hasábból.Ez a kés határozottan fogva egy kis szalagokat
(úgy mondjuk:forgács)hasít ki a plexiből.
Kör kivágásnál ilyen profilú kést kell csinálni ,csak 20-40 mm rövidet,ezt befogni egy tartóba,amit egy lassan forgó tengelyben kell rögzíteni,hogy a vágási sugár állítható legyen.
Vastagabb plexinél használhatsz a kiszúró fürészt,nincs az a veszély ,mint a vékonynál,hogy felrántja és darabokra töri Vágás után a vágási felületet meg kell munkálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!