Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » 1,5 mm-es rézvezetékre hány...

1,5 mm-es rézvezetékre hány amperes biztosíték tehető?

Figyelt kérdés
Üdvözletem! 25 éves vagyok, az öcsémmel lakom együtt egy eléggé öreg házban. Mindketten végeztünk már az évek folyamán mindenféle munkát, amit az iskola engedett. Elkezdtük újítani a házat, és eljutottunk az alu vezetékek cseréjéhez. Másfél milliméteres rézvezetékeket húztunk be, a régi biztosítékot lecseréltük egy automatára, ami jelenleg 10 amperes viszont például egy vízforraló-mikro+1-2 lámpa kombinációnál már problémák akadtak, könnyen levágja. A teljes hálózat nem teljesen tiszta, tekintve, hogy vannak 380 voltos áramszálak is a műhelyben lévő gépeknek, viszont a két fázis egy biztosítékon megy másik 3 biztosítékba. Az első biztosíték szereti megadni magát. Továbbá van egy melléképület is, ahol viszont még alu vezetékek vannak, ugyanerre az órára kapcsolva és biztosíték rendszerre téve. Kérdésem lenne, hogy mekkora biztosíték szerelhető fel nyugodt szívvel? Előre is köszönöm a válaszokat.

2012. dec. 30. 01:02
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%

Itt van minden leírva, precízen...

[link]

2016. márc. 2. 00:01
 12/16 anonim ***** válasza:
95%
Szia! Hogy valaki válaszoljon is hogy jusson is és maradjon is: Ha már vezetéket cserélsz, próbálj meg mindenhová 2,5 mm2-es vezetéket behúzni. Ebből mindenképp azonos vastagságú legyen a fekete, a kék és a zöld sárga. Ha belefér a csőbe, akkor célszerű a lakáson végigmenő vezetéket 4 mm2-esre választani. A villanydobozokba úgynevezett OLDHATÓ vezetékkötőt kell alkalmazni, minden vezetékhez külön egyet az adott leágazásnál. Filléres tételek! Ha így biztosítod az egészet, akkor 16A és C típusú kell hozzá, ebből nemigen lehet baj. A védőföldelést pedig valóban mérni kellene, de ha nem tudod mérni és nem szeretnél semmiképp szakembert, akkor a háztartási célra való leghosszabbat levered a talajba a szonda címkéjének megfelelően, és ahhoz kösd hozzá a 4 mm2-es földelő vezeték végét. célszerű, hogy az egésznek az elején legyen egy a fő kismegszakítóval megegyező áramerősségű úgynevezett áramvédő kapcsoló. Ezen át kell fűzni a nulla és a fázis vezetéket és úgy tovább engedni a lakás felé egy 16A C kismegszakítón keresztül. Ha ezeket betartod, egy alap rendszert kialakíthatsz anélkül, hogy nagy bajt okoznál magadat vagy vagyonodat kockáztatnád. 2,5 mm2-es vezeték hosszába még a leg kekecebb hozzászólók sem köthetnek bele háztartási viszonylatban hossz és terhelhetőség tekintetében ha 16A biztosítót alkalmazol. Nem kell túlbonyolítani, hiszen a villanyszerelők egy oldalt a szabvány miatt másrészt a szerelés összetettsége miatt szeretnek előszeretettel túlbonyolítani dolgokat, ha tehetnék minden konnektorhoz és minden izzóhoz külön húznának vezetéket és egy fél háznyi kapcsolótáblát hoznának létre háromfázisú táblaműszerekkel egy kis kétszobás lakásban is! ((akinek nem inge ne... )) Ha három fázisú a lakás ahol élsz, vagyis 3 db kismegszakító van, akkor célszerűen mindhárom fázisról a lakásban elosztva egyenlően kell vezetni a terhelést. Ha ez 3x16 A akkor oda is fázisonként 2,5 mm2-es vezeték nagyon jó. A 1,5 és 2,5 mm2-es vezeték között, háztartási mennyiség tekintetében ha a munka összességét nézzük, szinte elenyésző az ár különbség! Ezért célszerű azt alkalmazni. 3 szobás ház esetén a 3 fázis szinte magától értetődik azzal a kitétellel, hogy a konyhai konnektorokat, amik egymás mellett vannak célszerű a három fázisról megtáplálni úgy, hogy mindegyik fázist egy egy konnektorba belevezetni külön külön nullával (hiszen két fázisvezeték között 400V van míg egy fázis vezeték és egy nulla vezeték között 230V mérhető.) A szabványos aljzatot -konnektort- pedig csakis 230V-tal azaz egy fázis vezetékkel és egy nulla vezetékkel (fekete és kék) szabad megtáplálni. A zöld-sárga védőföldelést természetesen (PE vagy PEN hálózat esetén is) minden megfelelő pontra megszakíthatóság nélkül be kell kötni, azaz a földelést úgy kell vezetni, hogy az könnyen ne lehessen oldani. Földelni kell minden nagyobb fém tárgyat is, ilyen a vízvezeték rendszer, fűtés rendszer, gáz alu kémény, de ide tartozik akár az ereszcsatorna is! Ezeket mind mind vastag, 4 mm2-es vezetékkel szokás összekötni, célszerűen a pincében ahol ez mind jelen van. Célja, hogy azonos potenciálon legyenek, mégpedig földelve. Nem mellesleg, egy nem totális villámcsapás esetén is jó szolgálatot tesznek noha nem helyettesíti a szabványos villámhárítást. Zanzásítva, ennyit szerettem volna rengeteg mindent lehetne még de ez így tömören talán segít és nem lesz annyira vak dolog ha nekifogsz!
2016. máj. 23. 20:45
 13/16 Bodnár Tomi válasza:
Na én tuti nem vagyok villanyszerelő,de az előttem lévőkhöz valamelyest egyet értek abban,szakember kell oda.Viszont nem egyszer szereltem már ilyent és szeretem túlméretezni vezeték szempontjából a dolgokat,ha ez megvan akkor már a biztosítékokon múlik,és a nem szakszerű szerelésen.Ha jól tudom az áramszolgáltató olyan testelt vagy nullás kábelt hozz a 3 fázis mellé amit az óradobozban veszünk le nulla és test gyanánt.Ennek átmérője megeggyezik a mindenkori fázis kábel átmérőjével.
2016. okt. 22. 23:43
 14/16 anonim válasza:
74%
Aki azt írja, hogy mindenhová érdemes behúzni a 2,5 mm2-es vezeték, az biztos nem járt külföldön. Ez nettó hülyeség, amit kb csak a magyarok alkalmaznak a szabvány miatt. Sima szobákban, ahol nem lesz nagy energiafelvevő fogyasztó teljesen felesleges. Németországban és Ausztriában is, a teljesen új házakat 1,5 mm2-es vezetékkel húzzák be és csak oda húznak külön 2,5mm2-es vezetéket, ahová valóban kell ( pl. mosógép, szárítógép, kazán, sütő). Mivel általában már elég sok áramkört alkalmaznak ( sok helyen már szobánként 1-et), ott nehogy már ne bírjon el egy szobát 13A. Ott, ahol a fél ház/lakás egy áramkörről megy ott oké. Jelen helyzetben ajánlom egy szakképzett villanyszerelővel való javíttatást, mielőtt még véletlenül leég a ház a túl nagy biztosíték miatt.
2019. jún. 15. 15:22
 15/16 Körömcsiga ***** válasza:
80%
14-nek: lehet, hogy külföldön nagyobb az árkülönbözet a két vezeték között. Ha nem olyan sok plusz költség, akkor mindenképpen érdemes, már csak a magasabb élettartam miatt is. Nem tudhatod, hogy mikor dugnak be a szobában egy mobilklímát vagy régi vasalót a konnektorba...
2021. jan. 4. 09:22
 16/16 anonim válasza:

Először is, másfeles rézvezetékre régi szabvány szerint (még ma se árt követni) maximum 10 A kismegszakító tehető és abból is csak B karakterisztikájú!

A másfeles rezet kb. annyira terhelheted mint egy 2,5 mm2 alut, max. 13-14 amper (mai szabvány szerint); ennél az értéknél már el is kezd melegedni, ezért a legbiztonságosabb a B10 kismegszakító arra.

C10-es már jóval több ampert engedne át mire le tudna oldani, addigra meg a vezetéknek reszeltek.

Másfelest inkább csak világítási áramkörnél szoktak alkalmazni, de én eddigi tapasztalataim alapján azt mondom hogy oda is okvetlenül kell a 2,5 réz.

Másodszor tehát, kedves 14-es: nem, nem hülyeség a 2,5 mm2 TÖMÖR rézvezeték, sőt mi több, feszültségesés szempontjából is az lesz a nyerő. Ellenkező esetben sajnos jönnek a hibák miszerint vibrál a lámpa, vagy ahogy felénk mondják "repked a villany" + hamar besz@rnak az izzók az állandó vibrálás miatt, főleg ha sok más nagyfogyasztóval egy áramkörön vannak.

2,5 mm2 rézvezetékre régi szabvány szerint maximum 16 amperes kismegszakító tehető, oda akár C karakterisztikájú is, de csak akkor, ha utána van egy vagy több gyorsabb kioldású kisebb áramértékű.

Én most készülök a lakásunkat átfűzni, a mostani vezeték még 2,5 mm2 alumínium, amit 2,5 mm2 réz fog felváltani mindenhol, mellesleg ha lehetőség nyílik rá, igénylem a 32 ampert az E.ON-tól mivel állítólag ingyenes a betápvezeték cseréjével együtt.

Nálunk eddig három áramkör van, két szoba felé megy három alu (fázis-nulla-föld) és a nappali felé is három ami ágazik tovább a fürdőszoba és a melléképület felé is.

Az eddigi harmadik áramkör az utólagosan épült saját műhelyem felé megy, az már 3x2,5 MBCu (háromeres tömör réz külső köpennyel).

A szobák és a nappali áramköre kettő külön B13-as kismegszakítót kapott, hogy zárlat esetén fel se tudjon melegedni sehol a vezeték. A műhely vezetékére a villanyóránál C16-os kismegszakító került, de a műhelynél lesz több kisebb, ezért kellett a késleltetett. Korábban az egész áram egyetlen C16-os kismegszakítóról működött, amiről mondanom sem kell hogy tűz- és életveszély (gyűlölöm is a C16 mániát amit sok kókler elkövet).

Na éppen ezért kell a 2,5 mm2 réz minimum mindenhová, legalább 6-8 lakásáramkörrel!

2023. aug. 20. 21:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!