Van egy helyiség, amiben alkalmanként nagyon nagy a pára ( a falon folyik le a víz) és műanyag keretes hőszigetelt ablak van beszerelve. Az ablaka ventilátort szeretnék építeni. Mi a jó megoldás?
Milyen helyiség ez? Nem biztos, hogy az ablak ventillátor jó megoldás ha ez pl télen egy fűtött helyiség.
A legjobb választás a hőcserélős szellőztető lenne szerintem.
Célszerű lenne a párát onnan és akkor elszívni, ahol keletkezik, és amikor keletkezik.
Ha a helyiség egy konyha, akkor a tűzhely fölé szerelt páraelszívó a leginkább hatékony.
Még egy jó tanács: Gondoskodj a friss levegő utánpótlásról is, például egy másik ablak kinyitásával.
Az Aereco cég gyárt pára szabályozós légbevezetőt.
Zsolt 75 !
Azért azt alaposan meg kell gondolni, mekkora beruházás mekkora megtakarítást eredményez.
Kiszámoltam a hővisszanyerő szellőztetés beruházás igényét: 491 Ft/W
Kiinduló adatok:
Beruházás 1 500 000,- Ft (összes költség légcsatornázva)
Áramfelvétel 50 W (Hoval forgódobos)
Hővisszanyerés hatásfoka: 90 %
Szellőztetett levegő: 200 m3/h
Belső hőmérséklet: 22 C
Külső hőmérséklet: -15 C
Összehasonlításképpen írom a 30 cm tömör tégla utólagos hőszigetelésénél számított adatokat:
A nyolcadik centi hőszigetelő: 28 Ft/W (ez az előírt U=0,45 W/m2K értékhez kell)
A tizenkettedik centi : 54 Ft/W
A huszadik centi : 130 Ft/W
megjegyzés: Ezek az értékek csak a fehér polisztirol árát tartalmazzák, azt feltételezve, hogy a homlokzat felújítása amúgy is időszerű lenne.
Most olvastam, hogy napelemes rendszer kulcsrakészen: 377 Ft/Wp (p = peak azaz csúcsteljesítmény)
Megjegyzés: a nap többet süt egy évben, mint ahányszor -15 C a külső hőmérséklet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!