Vegyes falazatú (kism. Tégla-vályog) régi -70 éves-házunkat szeretnénk kívülről szigetelni és vakolni. Jó ötlet lenne esetleg ha kívülről EMOTherm höszigetelö farostlemezekkel (vakolathordó táblák) szigetelnék egyaránt a vályog és téglafalaknál is?
Én nádpalló hőszigetelést tennék a vályogházra, meszes-nádas vakolattal. 5 és 10 cm vastagságban lehet kapni.
Ne hallgass a sok "hozzáértőre", ne tegyél polisztirolt a vályogházadra...
Ha van helyetek, akkor a műanyag szigetelés helyett próbálkozhattok szalmával is. Valamenniyvel olcsóbb megoldás, és a vályoggal is jól együtt működik.
Ajánlom a szalmaépítők egyesületével felvenni a kapcsolatot.
Vegyél egy nedvesség mérőt (pár ezer Ft). Mérd körbe a házat első lépésben.
Ha nem nedvesedik fel a fal, akkor nyugodtan hőszigetelhetsz, 10 cm vastag EPS polisztirollal is. A vékonyabb rosszabb.
Az általad említett EMOTherm höszigetelö farostlemezt nem ismerem, és interneten sem találtam adatokat a páratechnikai jellemzőire, de általában a szálas anyagok -mint kőzetgyapot- jellemzői jobbak mint az EPS-é. Megfelelőségi tanúsítványon biztosan szerepel. Kérjél a forgalmazótól.
Fontos, hogy a felhasznált anyagok passzoljanak a hőszigetelőhöz -pára technikailag is-.
A szilikát alapú vakolatok elég jók, de a gyártó ajánlását tartsd szem előtt.
Az szól még az EMOTherm mellett, hogy természetes anyag lévén a környezettel összhangban van, az unokáidnak nem okozol plussz terheket a hulladék elhelyezése miatt. Szerintem.
Továbbá kívánom, hogy ne váljék idő előtt hulladékká a cucc -rovarok, rágcsálók, csapadékvíz-.
A vályog nedvesség hatására plasztikussá válik, ezért a hungarocell tényleg butaság lenne.
Kár lenne kockáztatni az épület statikáját.
A kátránypapír nedvességszigetelés 70 év alatt sokat öregedett, folyamatosan veszít a szigetelő képességéből. A ház megfelelő statikáját csak a fal szárazon tartásával lehet biztosítani. A hungarocell alkalmazása orosz rulett lenne.
Szia!
Jo regi a tema, de erdekelne, hogy a vegen mi tortent?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!