Miért konnektoros a legtöbb panellakás kisebbik
szobájában a csillár?
Figyelt kérdés
Azt vettem észre, hogy 2 szobás panel lakások (lehet máshol is) kisszobájában a mennyezeti lámpa vezetéke nem a plafonba van elvezetve, hanem egy magasra szerelt konnektorba van bedugva nem éppen túl esztétikusan.
Milyen őrült ötlet vezérelte anno a tervezőket, hogy a nagyszoba mennyezetébe rejtve van. de a másik szobában láthatóan fut a vezeték egy plafonhoz közel szerelt dugaljba? Számomra érthetetlen.
2012. dec. 21. 08:32
1/10 anonim válasza:
magyarországon ez nem jellemző,
honnan írsz ?
2012. dec. 21. 08:45
2/10 A kérdező kommentje:
Szombathely, itt több lakásban is láttam.
2012. dec. 21. 08:52
3/10 A kérdező kommentje:
Egyébként meg ezek házgyári lakások, vagyis azonos séma szerint készültek. Túlzottan nem lepne meg, ha mondjuk a miskolci vagy szegedi panelok, de bármely volt szoc.blokk panel lakásai is azonos tervek alapján lettek volna felhúzva.
2012. dec. 21. 08:54
4/10 anonim válasza:
"magyarországon ez nem jellemző, "
Jajaja annyira nem jellemző, hogy eredetileg szinte az összes panelban így volt... De nem jellemző jah....
Kérdező, leginkább az vezérelte őket, hogy a panel elemet vésni horror volt a csillárt meg mindenki hozta magával, és azt konnektoros dugóval gyártották. Így könnyen cserélhető volt, bár gusztustalaul nézett ki.
2012. dec. 21. 10:04
5/10 A kérdező kommentje:
Nem hinném, hogy a nagyszobákban vésve lenne, inkább a vezetékezést bele önthették a betonba. Viszont ezt megtehették volna más szobákban is. Ezt nem értem! Nem hiszem, hogy költségesebb lett volna, mint a dugaljat felszerelni és a falban felvinni a kábelt.
2012. dec. 21. 10:07
6/10 anonim válasza:
A panel lakásokban NINCS kívül semmilyen vezeték. Ez csak a házgyári lakásoknál van így. Azoknál egy fal egy elem. Mindegyik egyformán épült az egész országban.
A panellakások falai pedig több elemből épültek.
2012. dec. 21. 10:09
7/10 anonim válasza:
A házgyári (nagypanelos) házakban a nagyszobákban azért nincs konnektor a nagyszobákban a csillárhoz, mert már gondolom te is észrevetted, hogy a lámpa pont két panel elem összeillesztésénél van. Van ott egy kis vájat. Ne ez a vájat felül is megvolt, csak lebetonozták a szőnyegpadló lerakása előtt. De mielőtt ez megtették volna, abban a vályúban könnyen elvitték a vezetéket a lyukig (ami gyárilag ott volt). Lényegében így a te csillárod vezetéke a feletted lakó padlójában fut. A kisszobánál nem volt ilyen lehetőség, így ott maradt a konnektoros megoldás. A Youtube-on nagyon jó kis videókat lehet találni a házgyári épületek kivitelezéséről.
2012. dec. 21. 12:45
8/10 A kérdező kommentje:
ma 12:45
na, így már értem. köszi!
2012. dec. 21. 13:07
9/10 anonim válasza:
Nálunk, Budapesti panelban, mindkét szobánál így van. Sőt nem is konnektor van, hanem csak egy kötődoboz. Innen megy sorkapocsba csatlakoztatva külső kábelcsatornán a kábel a lámpáig.
2012. dec. 21. 13:22
10/10 Zsolt75 válasza:
Értem én ezt, de ha nem volt ilyen nút tervezhettek volna, mint ahogy a függőleges vezetékezéshez is terveztek. A szoci tervezésben logikát szerintem ne keressünk.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!