Ha üvegfújással szeretnék foglalkozni-és nem szeretnék éveket az iskolapadban eltölteni ezzel-akkor hol kezdjem?
Biztos olyan helyen laksz,ahol nincs és nem is volt üveggyár.A legbiztosabb megoldás ,de ez minden szakmára igaz,hogy elmész dolgozni egy ilyen üzembe,és ott elsajátítod a szakmát,ha elég tökös vagy hozzá.
Pl. most Nyirádon (Dunántúl)keresnek üvegfúvókat.
Nem tudom hogy képzelik sokan,hogy "felmegyek a netre" és hopp már meg is tanultam egy szakmát,sőt mester is vagyok benne?
Nem gondoltam semmit magamról,de nemrég voltam a nemzetközi üvegmúzeumban és ott egy 5 éves vendég kislány is fújt egy üveggömböt.Tehát gondolom én is képes lennék erre vagy hasonlóra egy kis tanulás után.
Arra gondoltam hogy elmegyek egy üveggel foglalkozó mesterhez tanulni ahol napi 8-10 órával elsajátiithatok egy alap tudást.Pl Lukácsi Lászlónak van egy minihutája is.
"egy 5 éves vendég kislány is fújt egy üveggömböt"
Ez még nagyon kevés.Az üvegfúvó tudomány nem áll meg az üveggömbnél.nagyon érezni kell az üveg változását a hőmérséklet-idő viszonylatában,a különböző fogásokat.Mikor ,mit lehet csinálni az üveggel,mikor tartod,forgatod,fújsz egyet stb.
Ez a tudomány csak hosszú gyakorlattal sajátíthatók el megbízhatóan.Az ajkai üveggyárban valóban kézzel,tüdővel (is)készülnek gyártmányok,és nem 1 db üveggömb,hanem vázák,kelyhek műszakonként több száz db.Menj el egy üveggyárba látogatóba és meglátod!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!