Beltéri ajtó készítése házilag?
Egy beltérei ajtót szeretnék készíteni. Valami egyszerűre gondoltam vagyis nem kell bele semmi ablak vagy ilyesmi.
Én olyanra gondoltam, hogy előbb csinálni egy keretet ami passzol a tokhoz, furnérlemezzel befedni majd lefesteni.
Nem tudom, hogy ez milyen lenne. A lemez közé rakni szeretnék még hangszigetelést, de nem tudom még, hogy mi lenne a legjobb bele. Bármilyen más ötletet elfogadok!
Olcsóbb, ha veszed/méretre csináltatod, hacsak nincs elérhető közelségben gép, szerszám, alapanyag...
De ha mindenáron magad akarsz nekiállni, akkor tedd a következőt:
ajtólap vastagsága -10mm vastag fenyőlécből készíts csapozással és ragasztással keretet, amelynek a két hosszanti oldala ~80-100mm széles lécből van. (egyrészt legyen hova bevésni a zárat, másrészt kell "anyag" a zsanérok oldalán is.)
A furnér kellemes, de drága és vékony (erre a célra). Sokkal jobban jársz (akár laminált) farostlemezzel:
méretre vágsz két lapot, majd az egyiket sík felületre leteszed, ráragasztod a már elkészült keretet, súlyokkal lenyomod, így préseled 24 órát. Ezzel kész az ajtó egyik oldala.
Száradás után a kereten belülre merevítő léceket ragasztasz, a lécek közét lazán de nem szellősen kitöltöd üveggyapottal, majd a másik farostlemezzel (ragasztva) lezárod az egészet. Súlyokat rá, száradást megvárni, zárat bevésni, zsanért feltenni, éleket csiszolni, és ha pontosan dolgoztál, már mehet is a helyére, max. az éleket fested/vonod be élfóliával, ha nem jó a natúr fenyő.
Hasonló módon csinálhatsz lambéria ajtót: keret ugyanaz, bár ennél a merevítő lécek és a keret helyét be kell marni, különben 40-50mm vastag ajtólapot kapsz.. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!