Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Tányér öntőformának hány...

Tányér öntőformának hány részből kell állnia? Elég egyből?

Figyelt kérdés
Nem találok róla semmit, de jó lenne megtudni, h a tányért, hogyan lehetne önteni, gipszformára. Hogy legyen egy tányér öntőformám gipszből, amibe öntöm az agyag öntőmasszát.

2012. szept. 27. 09:47
 1/5 anonim ***** válasza:

2 részből kell álljon, egyik megadja a peremig a külső formát, a másik meg a belsőt.

Innen meríts ötleteket: http://www.youtube.com/results?search_query=sand+molding&oq=..

Gipszből megcsinálhatod.

2012. szept. 27. 10:58
 2/5 anonim ***** válasza:

Én úgy csinálnám, hogy egy megfelelő edényt (pl.: csatos sütőforma) majdnem csordultig töltenék gipsszel, ebbe helyezném az előzőleg valami formaleválasztóval (pl.: szilikon spray) befújt tányért, majd egy sík lappal, ami a sütőforma keretére fölfekszik lenyomnám a tányért. Ha elég sűrű a gipsz, akkor az üregessége miatt felúszó, és a szélével a sík lapra felfekvő tányérba nem fog belefolyni. A sík lap 2 pontjára előzőleg tegyél 2 gyúrmakúpot (ezek üreget fognak képezni az osztósíkon, majd a felső rész illesztéséhez kell).

Ha megkötött, akkor jöhet a túloldala: Vedd ki a tányért, és a teljes osztósíkot, beleértve a tányér külső felületét, meg a 2 kúpos üreget fedd le folpakkal, úgy, hogy az osztósíkon és a 2 kúpon minél simábban fusson. kúpoknál nyújtsd ki, a felületet a lehető legjobban követnie kell! Helyezd vissza az ismét leszilikonozott tányért (a forma és közötte fólia van, itt is jól kell feküdnie, nem emelheti fel a fólia), tedd a sütő gyűrűjét az egész tetejére a szélénél egy gyurma hurkával tömítsd, majd öntsd ki gipsszel.

Megkötés után a fólia miatt könnyen szét tudod választani, fóliát szedd le, dobd ki, tányért vedd ki, a 2 kúp-pár segítségével pontosan tudod illeszteni.

Ami még fog kelleni, az egy beömlő csatorna az agyagnak, ezt fúróval csináld meg a tányér aljának közepére, de mindenképpen tágítsd ki kúposra a tányér felé.

Használata: szilikonnal kifújod ( a csatornát is!), óvatosan összerakod, lesúlyozod, a csatornán beöntöd az agyagot, megvárod, míg megköt, óvatosan szétszeded, csatornát levágod.

2012. szept. 27. 11:14
 3/5 A kérdező kommentje:

Suliba valahogy egyszerűbbnek tűnt, de mi nem tányért hanem kaspót öntöttünk azt is csak egyetlen 1x, h lássuk legyen fogalmunk róla.

Az több részből állt. Összeillesztette a tanárnő a részeket beleöntötte az agyagiszapot, és mikor elérte a kellő falvastagságot az agyag egyszerűen kiöntötte.

Ma megpróbáltam legalább a tányért megkorongozni, de valahogy a fekvő dolgok nem mennek nekem, az állok azokkal no problémo, azért kellene öntenem. Lehet venni tányér gipsznegatívot egyáltalán?

Amúgy fazekas vagyok, ez a szakmám és itthon hobbiszinten vagy ha kérnek valamit akkor csinálom.

2012. szept. 27. 20:47
 4/5 anonim ***** válasza:

Ohh, gratulálok, szép szakma! Égetni is tudsz vagy az nincs otthon?

Az egy másik módszer, amikor körbeforgatják, tányérhoz nem hinném, hogy jó lenne. Én gépész, gépgyártás technológus vagyok, nem véletlen, hogy alu öntés videókat linkeltem, és annak az analógiájára írtam le a módszert.

2012. szept. 27. 20:55
 5/5 A kérdező kommentje:
Saját kemencem sajna nincs, egy ismerősöm éget. De csak hobbi szinten,legálisan milliók kellenének az engedélyek, épület, kemence stb-hez.
2012. szept. 28. 05:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!