Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Hogy tudnám felújítani a...

Hogy tudnám felújítani a régi, fa szennyes tartó ládát?

Figyelt kérdés

A garázsban árválkodik vagy 25 éve egy fából készült láda. Anno sötétkék zománcfestékkel kenték le-előtte meg kitudja mivel. Azon gondolkodtam, hogyha a festéket eltávolítanám róla(hogyan?), felcsiszolom, fatapasszal "meggyógyítom", lelakkozom, akkor egész pofás darab lehet belőle. Ehhez szeretnék ötleteket kapni.

(Nő vagyok-nincsenek elektromos barkácseszközeim :)

2012. júl. 30. 07:54
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
0%
Egyszerűbb,ha öntapadós tapétával bevonod.
2012. júl. 30. 08:07
 2/13 A kérdező kommentje:
Öntapadós tapéta esetén is elő kellene készíteni a felületet, plusz levegőbuborékos lehet . . . és nekem túl mű. Ez a ládikó még valódi fából van. Szeretném ha a fa erezete látszana majd. A fa bútor szerintem faragások nélkül is önmagát díszíti erezetmintázatával.
2012. júl. 30. 08:16
 3/13 anonim ***** válasza:

A festéket mindenféleképpen érdemes leszedni, már csak azért is hogy lásd milyen alatta a fa. 25-nél is több év azért csodákra képes, főleg ha nem foglalkoztak vele rendszeresen.

A festéket leszedni elektromos gépekkel a legegyszerűbb-leggyorsabb, pl. valamilyen csiszológéppel. Mire kézzel lecsiszolnád szerintem a szemöldöködet is befonnád ha nagyobbacska a láda. Persze ha sok a szabadidőd nekiállhatsz, de nem egy pihentető-kikapcsoló tevékenység szerintem.

Ahhoz hogy csak lakkozd szépnek kell lennie a fának, célszerű lenne megnézni, hogy milyen mielőtt eldöntöd milyen bevonat kerül rá.

Ismerős sincs, aki át tudna szaladni rajta géppel, hogy legalább a festék nagyja lekerüljön?

2012. júl. 30. 09:08
 4/13 A kérdező kommentje:
Van asztalos ismerősöm. Ill. bátyámnak van csiszológépe-ha ezzel itthon megoldható. Az előbb megnéztem a ládikát- 2-3 mm vastag festékréteg van rajta a szivárvány összes színében. "Belecsiszoltam" egy helyen, hogy lássam milyen alatta. Nem ment még tönkre a fa. Viszont a fedelén több helyen elrepedt, 3mm széles repedések vannak? "Doktor"! Meg lehet őt még menteni?
2012. júl. 30. 09:15
 5/13 anonim ***** válasza:
100%

Kromofág nevű oldószerrel kend be, az lemarja a festéket róla, spaklival lekaparod, mintegy meghámozod.

Utána lecsiszolod.

Lenolaj kencével bekened, 1-2 napig száradjon, és jöhet a festék.

Ha natúr hatást akarsz, akkor lazúrt használj; ha színt, akkor bármelyik fafaesték jó.

2012. júl. 30. 09:53
 6/13 anonim ***** válasza:

Én a csiszolás pártján állok, a lehető legkevesebb "kémia" felhasználásával. De ahogy olvasom a Kérdező eléggé képben van, azért teljesen amatőröknek nem jutott volna eszébe hogy diagnosztikai jelleggel belecsiszoljanak. :)

Gépi csiszolás megtenné kiválóan, csak ha valamilyen faragott minta van rajta, akkor ugye kiesik ez a lehetőség + vigyázni kell az élekre, mert pár másodperc alatt bele lehet annyira csiszolni hogy utána nem lehet észrevehetetlenné tenni. De a 100-as csiszpapír is lehozza gyorsan, utána pedig finomabbal lehet a fa felületet rendbetenni kezelés előtt.

A repedésekkel nem nagyon lehet mit csinálni, ott cserélni/pótolni kell. Ahhoz kell anyag, fűrész, gyalu, enyv, esetleg maró - szereld le a fedelet és bízd rá az asztalosra. Ha kijavította utána le tudod kezelni a dobozzal együtt. Mire ő megcsinálja, addigra te is le tudod csiszolni a te "részedet".

De tulajdonképpen ha ennyire képben vagy miügyben is kell tanács? :)

2012. júl. 30. 12:58
 7/13 A kérdező kommentje:

Magam sem tudtam, hogy képben lennék :) Ez az első "újítsunk fel" próbálkozásom. Olvasgattam a témában az ezermester oldalon cikkeket, meg hát nő létemre azért nyitva tartom a szemem és a fülem ha barkácsolást látok. A belecsiszolást azért próbáltam ki, hogy feleslegesen ne éljem bele magam ha menthetetlen a ládika. A múltkor próbálkoztam meg a fém kerítés felületkezelésével, festésével-egész jól sikerült.

Most az inspirál, hogy a ládika valószínűleg dédnagyszüleimé lehetett és valahogy jó érzés ha egy ilyen régi dolog megszépül és használhatóvá válik. Na meg a kerítésfestés adott némi önbizalmat :P Bár az azért más kategória volt.

Amúgy van, ahol 4 réteg különböző színű festékréteget is találtam rajta :O A fedelét ezek szerint cserélni kell, mert a csiszolás után van ahol majd' fél centis űr tátong. A többi részén csak felületi repedést találtam. Úgy tervezem, hogy a teljes felcsiszolás után ezeket fatapaszolnám (most keresgélek márkák között- ahogy néztem van, ami kisebb és van ami nagyobb űr kitöltésére van, ill, a mélyebbet inkább többször apránként érdemes megcsinálni, különben kirepedezik?)

Oldalt vannak fém fogantyúi- kromofággal leszedhetem róla a festéket ha vigyázok rá és nem csorog a ládára? Mert az lenne a logikus, ha kiszedném(belülről van befelé hajlított pántokkal és szöggel rögzítve), de mivel a lélek tarja egyben nem merek reckérozni.

2012. júl. 30. 21:37
 8/13 A kérdező kommentje:

És meg egy kérdésem lenne: fatapasz ha megszáradt, akkor meg kell csiszolni, hogy egy síkban legyen a fával? Vagy azért is meg kell csiszolni, hogy jobban tapadjon rá a festék?

És egy ráadás kérdés Na jó, kettő. :D

Ha lekenem pl lazúrral, akkor a fatapasz mennyire fog átütni? És miért kell a lenolaj kence?

2012. júl. 30. 21:43
 9/13 anonim ***** válasza:

Ha csak a lélek tartja egyben a ládát, akkor ha tényleg használni akarod komolyabban kellene vele foglalkozni. Főleg ha olyan is él veled egy háztartásban, aki nem dolgozik a ládán, mert ő/ők nem fogják tudni hol vannak a doboz "határai".. Sőt, lehet megérné inkább mintaként felhasználni ha napi nyúzásban lesz pl. gyerekek által is.

De visszatérve a korábbi beszélgetésünkhöz:

A fogantyút én mindenképpen leszedném, úgy hoznám rendbe. Az nekem valahogy tisztességesebb eljárásnak tűnik a ládával szemben. :)

Ha lazúrral akarod átkenni, hogy látsszon a fa (azaz nem kened le világoskékre, pirosra vagy valamilyenre), akkor a fához stimmelő folyékony fával lenne jó kitölteni a kitöltendő részeket. Ehhez meg kell állapítani hogy milyen fajta fából van, ebben lehet kell az asztalos segítsége, vagy legalábbis valakié aki ért hozzá.

A csiszolás több dolog miatt is fontos: egyrészt nem esztétikus ha göröngyös a felület,

2012. aug. 1. 02:01
 10/13 anonim ***** válasza:

(Ááá, elveszett a hozzászólásom, de megpróbálom megint összeszedni a gondolataimat)

Ha csak a lélek tartja egyben a ládát, de mindennapos használatban akarod igénybevenni, főleg ha gyerekek is vannak, vagy olyan aki hajlamos nem túl finoman kezelni a dolgokat, akkor lehet jobb lenne újra legyártani, az eredetit meg eltenni emlékbe..

A fogantyút én mindenképpen levenném, főleg mert azt érezném "vele" szemben tisztességes eljárásnak. :) Meg persze jobban lehet így javítani a ládát és a fogantyút is.

Ha nem fested le valami színesre, hanem maradsz a lazúrnál, akkor a láda anyagához illő színű (pl. tölgy, bükk) folyékony fát illene használni. Ehhez mondjuk nem árt tudni miből van, esetleg kérj segítséget olyantól aki ránézésre megmondja.

Az ilyen feltöltőanyagokat csiszolni több okból is célszerű, pl. nem esztétikus egy göröngyös felület, illetve bármilyen festék/lakk/lazúr önterülő képessége csak minimális karcok eltüntetésére elég, azaz a spakli által hagyott apró csíkot sem fogja láthatatlanná tenni, gyakrabban esik meg hogy inkább kiemeli.

A festék tapadását inkább a csiszolás utáni portalanítással segíted - ugye a fa finomszemcsés porára nehéz lenne szépet festeni.

2012. aug. 1. 02:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!