Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Fúrni fentről le vagy lentről...

Fúrni fentről le vagy lentről fel?

Figyelt kérdés

Két emeletes a ház, és kéne egy lyukat fúrni egy kábelnek.

Fentről parketta van, lentről csak tégla, hogy lenne jobb? Vagy nem számít?

2012. jún. 30. 20:37
 1/9 anonim ***** válasza:
48%
A kilépésnél kiszakadó darab lesz, vakolatot nehezebb védeni (de könnyű javítani), parkettát egy deszkával lefeded, és lesúlyozod, akkor azt nem nyomod fel...
2012. jún. 30. 20:49
 2/9 anonim ***** válasza:
75%
Én mondom a tutit: ha lentről fúrsz felfele, a nyakadba megy a cucc, ha fentről lefele, akkor tiszta maradsz.
2012. jún. 30. 20:58
 3/9 anonim ***** válasza:
Ez is egy szempont lehet...
2012. jún. 30. 21:01
 4/9 anonim ***** válasza:
Lentről felfelé, pont azért, amit az első írt. Amikor befúrsz, tudsz csinálni szép lyukat, kifelé viszont nem. A parkettánál meg könnyebb a javítást megejteni (esetleg kiveszel pár darabot ott, ha megoldható).
2012. jún. 30. 21:02
 5/9 anonim ***** válasza:

Hát igen, megoszlanak a vélemények. :)

http://www.gyakorikerdesek.hu/egeszseg__nok-egeszsege__31074..

2012. jún. 30. 21:40
 6/9 A kérdező kommentje:

A nyakamba omlik a cuccra én is gondoltam, csak érdekelt az is, hogy hogy barmolódik szét kevésbé az anyag, tehát akkor lentről felfelé lesz (bár lehet nem megoldható, majd holnap kiderül, de a lényeg, hogy hatalmas baj egyikből sem lesz).

Kösz a válaszokat.

2012. jún. 30. 21:44
 7/9 anonim ***** válasza:
Hát, ha a vakolat nem túl jó minőségű, akkor szélsőséges esetben több tenyérnyit is le lehet lökni, ez azért nagy baj lehet...
2012. jún. 30. 21:50
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

Többekkel ellentétben: fentről lefelé, mert:

- a fához (parketta) fa- vagy fém csigafúró kell, ütvefúrás nélkül.

- a téglához keményfém-lapkás ("vídia") fúró kell, ütvefúró üzemmódban.

Ha alulról fúrsz, a "vídiával" szétvered a parkettát, fúrót viszont nem tudsz cserélni, mert míg keményfém-lapkásban akár méteres hosszúságú fúrószárak is vannak, addig fém- vagy fafúróból jó, ha 15cm.

A helyes módszer tehát:

- ha mondjuk 6mm a kábel átmérője, akkor 8-as csigafúróval kifúrod a parkettát, fúrót cserélsz,

- 7-es "vídiával" átfúrod a födémet. Ha az alsó szinten kilépéskor kiszakít egy darabot a plafonból (ha nem taposod a végén, akkor nem fog), akkor egy kis gipsz felhasználásával kb. 10 perc alatt rendbe lehet tenni.

2012. jún. 30. 21:56
 9/9 anonim ***** válasza:

8/8:

1.: hülyeség, hogy nincsenek hosszú fafúrók, nekem pl van egy 50 centis készletem, ami szerintem át kell hogy érje a födémet... ja és nem vagyok fával dolgozó szakember, csak egyszer megláttam egy barkácsáruházban, és megvettem, mert tudtam, hogy sokszor meg fogja könnyíteni a dolgomat...

2.: mindegy, hogy milyen parkettája van, akár hajópadló, akár régi hagyományos "lécekből" összerakott, akár újfajta laminált, akármelyiket át tudod fúrni vídiával ütvefúró funkcióval, annyi a lényeg, hogy ahol várható a lyuk, oda tesz egy deszkát, és rá súlyokat, és meg van oldva...

valamint akik írták, hogy tele lesz az arca kosszal, annak üzenem, hogy feltalálták már a porszívót, és biztosan van valaki a családban, aki hajlandó lenne a lyuk mellett tartani arra a 2 percre amíg átfúrja az egész födémet... :)

2012. júl. 2. 11:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!