Asztalosok segítségét kérném: mit kell csinálni egy ilyen bútorral (kép lenn)?
Tipikus hatvanas évekbeli fa íróasztal, lakkozott. Szeretném felújítani, átfesteni. Vagy egy sötétebb lazúrra, vagy fehér zománcra gondoltam. Kérdésem: ez kivitelezhető-e, és ha igen, hogyan? Gondolom, le kell csiszolni, de még sosem csiszoltam lakkozott bútort. Kell valami spéci szerszám hozzá, vagy essek neki bátran a csiszológéppel? Nem csak karcolni fogja?
A válaszokat előre is köszönöm!
Leírom, hogy csinálnám.
Kézzel nem állnék neki, mert ezeken a bútorokon elég vastag a lakkréteg, mivel szinte öntötték rájuk akkoriban.
Kölcsönözz ki egy kézi excenter csiszológépet.
Így néz ki: [link]
Vegyél hozzá csiszolókorongot. 80-as, 100-as, valamint 150-es papír fog kelleni.
Ami még biztos, hogy ez egy furnérozott faforgács asztallap,( a képen látszik, világos-sötétebb csíkozású), ezért óvatosan kell csiszolni, nehogy átcsiszold.
Kezdd el csiszolni a 80-assal. Szedd le a lakkot, aztán 100-assal finomitsd. Látni fogod, hol van még lakk és hol a furnér. A végén a 150-es papírral, szálirányba! csiszold meg, hogy a keresztkarcokat eltüntesd.
Szerintem a fehér zománc olyan várótermi lenne, a lazúrt sem ajánlanám.
Ha alaposan megcsiszoltad, inkább pácold és lakkozzd le. Sokkal szebb lesz.
A 2. válaszoló vagyok, asztalos.
Nem a legjobb, mert sokat csiszolhat le,nem lehet úgy kontrollálni és nagyon könnyen át lehet csiszolni a furnért (alig 1 mm vastag), valamint bele is kaphat az anyagba. Ez finom munka, mindenképp az excenterest javaslom. Lehet bérelni gépkölcsönzőben.
Ha festeni akarod,akkor ne csiszold le a lakkot,csak érdesítsd meg.Majd portalanítani kell,utána 2 vékony rétegben lefesteni.
Ha a furnért ki is csiszolod véletlenül,a festék eltakarja.
Lazúrral vagy páccal nem próbálkoznék,mert ahhoz tökéletesen el kell tüntetni a lakkot,ami egy összeállított bútor esetében nem egyszerű.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!