Próbálkozott valaki TELESŐ- és KELEGYI-rendszerrel a házában?
Odáig jó, hogy TELESŐ, de nem KELEGYI hanem KEGYEDI :)
Amúgy egy nagyon ígéretes téma és összetett rendszert alkot a TELESŐ, KEGYEDI, alomszék. Komplex megoldást kínál a vízkivételre, szennyvízkezelésre, szervesanyag- (biomassza)megőrzésre.
Ami rögtön megtetszett benne az, hogy végtelenül emberléptékű: kimaradnak a nagy közművek a sorból ezáltal jobb rálátásod van a dolgokra, függetlenebb leszel ezen a téren, spórolsz vele.
Ésszerű. Gondoljunk csak bele mi van most: az eső leesik a házunkra, mi fizetünk hogy elvezessék. Majd megvesszük a máshol "előállított" vizet, amit sokszor nem igazán lehet ivóvíznek nevezni. De azért ahhoz (sztem) már túl jó hogy ezzel öblítsük a WC-t. Ez is megvan: fizetünk hogy ezt is elszállítsák. Aztán a telepen az egész híg szmötyit sok energia felhasználásával, sok pénzért (és nem is tökéletesen) megtisztítják, kiöntik.
Közben elhasználtunk egy csomó energiát, szétbombáztunk egy nagy adag szervesanyagot.
Ez van most.
Hogy működik a fent említett rendszerben?
Az esővizet összegyűjtjük. Megfelelő kezeléssel jó minőségű ivóvíz is előállítható belőle, meg egyéb háztartási víz. Ha a teljes vízfelhasználást nem tudjuk a kkor ebből fedezzük a legfontosabbakat: ivó-, főző-, fürdővíz stb. ebben a sorrendben. Ezzel már spóroltunk pénzt és az egészségünkért is tettünk a jobb minőségű vízzel.
Szennyvizek.
A rendszer azon része amin a legtöbben megütköznek: az alomszék. Egy száraz toalett amiben kis mennyiségig, vödörben száraz alommal keverve gyűjtjük a vizeletet, székletet, amiket aztán komposztálni lehet. Amit aztán fel lehet használni a kertekben, nem mellékesen megspóroltuk a vízfelhasználásunk 25-35%-át.
Szürke vizek (használt fürdő-, mosó, mosogató, felmosóvíz): szikkasztás után a talajba szivárogtathatóak.
Ráadás: a konyhai hulladék komposztálásával a kukánk tartalmát is harmadával-felével csökkenthetnénk.
Nekem ezért tetszik ez a rendszer. Egyszerű, nagyszerű, olcsó. Persze tudom , hogy a teljes rendszert csak kertes házakban lehet megcsinálni. De pl társasházakban is össze lehet gyűjteni az esővizet, lehet komposztálókat csinálni, különválasztani a szennyvizeket stb. Hol mit bír el a közösség.
Nálunk sajna nincsen, a család 4:1 arányban leszavazott, a családfő meg nem én vagyok. Ez van...
Szerintem fullosan komposztálják, több évig, mire alkalmas.
Vagy esetleg megküldik a komposztot valamilyen extra mikrobával).
De engem is nagyon érdekelne, hogy pontosan hogy csinálják?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!