Egy 2500 wattos villanysütőhöz milyen átmérőjű alumínium vezeték szükséges?
A terhelhetőségi táblázat szerint a 1,5 mm2-es keresztmetszetű alumínium 13 A-rel terhelhető, de 10-es biztosítékkal kell szerelni.
Ebből kifolyólag a 2500 W-hoz legalább 2,5 mm2-es alumínium vezeték szükséges, és a bekötést követően melegedési próbád kell végezni.
Szerelheted oldható kötéssel is a fogyasztót, de akkor a kötésnél is biztosítanod kell a 15 A-es terhelhetőséget.
Az előttem szóló bizonyosan jól számolt.
Bennem csak az vetődött fel, hogy miért ne lehetne rézkábelt használni?
Még ezzel a linkkel megtoldom a válaszom:
Lehet azt akarta megtudni, hogy a meglévő, adott keresztmetszetű elektromos hálózata megfelelő-e.
Természetesen ha új szerelés, ne használjon alumíniumot :)
Nekem az tűnik a legegyszerűbbnek, hogy a gyári három eres rézkábelre fölrakok egy villásdugót és bedugom a legközelebbi konnektorba.
A külön biztosítást hogyan kell megoldani? Mert szerintem elég hülyén néz ki egy bumszli guman tábla egy kismegszakítóval és egy konnektorral a konyhapult fölött a csempén. Nem is láttam még sehol.
Na de 2500W az nem olyan óriási teljesítmény. Egy sima mezei hősugárzónak is van ekkora teljesítménye és ahhoz nem szoktak kelleni ilyen előkészületek. Vagy akár a mosógép is felvesz ennyit ha megy a fűtőszál és a motor is.
Ha a főzőlap is villany lenne, az már más, mert ahhoz biztos hogy általában kevés a sima hálózat.
2500 W az 11 A, tehát nem kevés. A 2500 W-os hősugárzót sem dughatod be egy 10 A-re tervezett hálózatba. Márpedig sok helyen ennyit is nehezen bír el a hálózat. 2500 W-nál már egy nem tökéletes érintkezés, egy vékonyabb vezeték bizony tud melegedést esetleg tüzet vagy zárlatot is okozni. Ezért nem mindegy, hogy a nagy teljesítményű eszközöket hova és hogyan kötik be.
A villanytűzhelyet lehet oldható kötéssel kötni, de a legközelebbi konnektorba köthető maximális teljesítményt azért jó lenne kideríteni mielőtt abba beledugja :)
Ez igaz.
Egy általában átlagos 16 A-es hálózatból indultam ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!