Rönkhasítót szeretnék készíteni otthoni használatra. Milyet javasoltok, hasító kúposat vagy vmilyen hidraulikusat? A hidraulikusat miből a legegyszerűbb, legolcsóbb összerakni?
hidraulikus igaz drágább..
hasítókúpos veszélyes (szerintem)Nekünk az van de sokszor kitépi a kezedből..
Hidraulikus hasogatót vettem újonnan kb. 10 éve, akkoriban a TESCO-ból. 73 ezer forint volt. Kb. 150 erdei m3 kuglizott fát hasítottam már vele, elég sok "görcsös" fát is. (Ez meggondolandó, mert kiugorhat!) A hidraulika egy kicsit elerőtlenedett, átlagos "kuglik" még jól hasíthatók, de de görcsös, gyökérközeli hatalmas példányokat már felhasogattam. ("O" gyűrű cserét javasoltak, vagy sűrűbb olajat- átmenetileg megoldás lehet még egy darabig.)
Figyelembe véve az eltelt évtized alatti teljesítményét, meg vagyok elégedve. (Egy családi ház esetében mindenképpen megéri az árát. (Olyan, mint a mosógép egy háztartásban. Megvenni drágának tűnik, de akár évtized(ek)ig jól (ki)szolgálhat....
Mivel a vegyes tüzelésű kazánom kilyukadt, áttértem a gázkazánra. (A fával egyre inkább trükköznek, a szabad rablás kategóriába kezd tolódni az ára, meggondolandó itt Pécs közelében beszerezni.
A kúpos hasítóról MINDENKIT lebeszélek, nagyon balesetveszélyes, a hasítókúp is elég kényes, egy göcsörtös fa könnyen letöri a hegyét, a pótlás tíz ezres nagyságrendű.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!