Melyik a legjobb lakk? A vízbázisú, az egy komponensű vagy a két komponensű?
Én tavalyelőtt csiszoltam,lakkoztam az örökölt családi háznál a parkettát.Lakkozás,csiszolás előtt többször(mert beült)rájboltam.
Mivel nem laktuk,nem számított a büdös,nitrolakkal alapoztam,majd kétkomponensű lakkal lakkoztam.
Hallottam,hogy a vízbázisú lakk,nem irritál,nem büdös,viszont az ára 2,5~3 x annyi lett volna,mint a kétkomponensűnek.
Nagyon oda kell figyelni az alapozásra,mert ha nem jó,bebarnul,vagy csúnya foltos lesz.
Nem a szakmám,csak egy barkácsolós (nyomdász) vagyok.
Ha igazán szépet akarsz--mester nélkül--rá kell szánni az időt.Be kell rájbolni. Ha lakkal próbálod,az mindig száradáskor beül,nem beszélve arról,hogy nagyon lassan szárad ki a résekben,és nagyon drága is lakkal rést tömíteni.
Nekem a "bajom" azzal volt,hogy a rájbolást a parketta csiszolatporából,és rozslisztből kell csinálni.Namost.Kikölcsönzöl egy gépet,napi 5~8ezerért+50ezer kaució.Felveszed a második csiszolatot,rájbolsz,vársz,hogy száradjon,majd mégegyszer rájbolsz...közbe ketyeg a bérleti díj. Ha sietsz,nem szánsz rá időt,vastagot fogatsz a géppel,csíkos lesz.Közben a sarkoknál szalagcsiszolóval is bohóckodni kell...szóval nem egyszerű.
Nekem szerencsém volt,mert az Ősöm elrakott a sufniba egy fél köteg kimaradt parketát,abból csináltam csiszolatot..rozsliszt+ tecsó,ehhez csak víz kellett.
Nem tudom,alapozás nélkül mi van.Nekem egy szobafestő barátom mesélte/magyarázta el,hogy kell csinálni ezt az egészet,az Ő apja parkettás volt,ifjúkorában mindig ment suli után az időssel.
Direkt mondta,hogy nagyon figyeljek az alapozásra,ami nagyon felhígított síma nitrolakkal történik.
Én direkt vettem hozzávaló mikroplüss hengert,azzal vsináltam az alapozást,és a lakkozást is.
Passz ! Az mi ? Szalagparketta?
A mienk 40 éve lerakott,és még soha semmi nem volt vele csinálva,se csiszolva...semmi. De igazi fa,úgy 4cm széles,40 cm hosszú,és 3 cm! vastag kb.
Írtam,nem szakmám,azt nem tudom,az olyan fajtával mit kell csinálni.
BASSZUS ! Én végig azt hittem(de miért?),parkettát akarsz.....
Akkor kezdjük újra....amit csinálsz,csak díszítés,vagy ki lesz téve fogdosásnak,taposásnak,párának,szabadtéri időjárásnak,stb. Metr mindegyikre másfajta lakkot kellene választani.
Például kisgyerek játékhoz vízbázisút,a leggyorsabban a nitrolakk szárad,de pl. a napon 1-2 év alatt lepörög...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!