Milyen vastag legyen a hőszigetelő rendszerem?
Az épületem nyugati oldalához hozzá lett építve és mivel a nyigati oldal nem tartófal, ezért az csak 15 centis kb.
erre milyen vastag EPS lapot javasoltok?
És kb ennek mennyi lehet a négyzetméter ára?
Köszönöm a válaszokat!
egy kalkulátor, amivel kik tudod számolni mi kell:
szerintem túlzás a 20,én 15-öt raknék, de nincs olyan nagy különbség az árak között, hogy számítson, rakj 20at:)
"szerintem túlzás a 20,én 15-öt raknék"
:) Akik nekem ezt mondták, (meg azt, hogy 5-10 fölött felesleges), azoktól megkérdeztem, hogy akkor vállalják-e, hogy fizetik a többlet fűtésköltségemet.. Erre általában alábbmaradt a lendület. :)
nem akarnám szétoffolni a kérdést, de 15cm fölött nem jelentős a megtakarítás.
Itt van egy link ahol látszik. hogy a megtakarítás fő részét az első 10-15 cmrel lehet elérni, utána csökken.
Azért mondtam neki én is 20at, mert a m2 ár között alig van különbség.De ez a fűtésszámlában ahogy neked is pár forintot jelent.
Én emellett azt is javasolnám, hogy ha szigetel mindent szigeteljen, főleg a födémet és az ablakokat, mert ha csak a falat akkor alig lesz látszatja.
ez nem egy lineáris függvény, hanem egy parabola.
Ennek megfelelően jól mondod, az első 5 cm-rel spórolsz a legtöbbet:)
Kellene ismerni a pontos falat, de ki lehet számolni,hogy ha cm-ként 150 forinttal drágább az EPS és ez x megtakarítást eredményez akkor hol van az a határpont ami fölött már nehezen térül meg.
A hasamracsapok(csak kitalált számokkal) ha +5 cm eps 80 m2-ként 800 forinttal drágítja a beruházáast. ez mondjuk 150m2 esetnén 120e forint. de csak éves szinten 10e forint megtakarítást eredményez akkor az 12 év mire megtérül.
Ki lehetne tudományosan számolni,általában 10-15 cm között szokott lenni az optimális vastagság.
Ennek ellenére annyira nincs ára az EPS-nek, hogy ha most csinálnám én is ránézés után 20-at ragasztanék,a számok ellenére.Úgyhogy neked adtam igazat menjen a 20cm.
Nagyjából jók a hasraütős számaid.. Azt hiszem én is úgy számoltam, hogy akkori energiaárakkal 10 éves megtérülést céloztam meg. Azóta jócskán drágult az energia, úgyhogy ez az idő jelentősen lecsökkent.
És igen, a legnagyobb hiba lenne most a szigetelés össz árán 10%-ot spórolni, csak 10centit rakni, majd pár év múlva újra rádobni a falra egy tizest..:) Persze a "szakemberek" ezt fogják javasolni, így újra lesz munkájuk..:)
Ugyanilyen megfontolásból ablakcserénél is manapság már illik elgondolkozni a 3 rétegű üvegezésen.
én sem hallottam, mondjuk a tűznek tökmindegy, mert a 10cm sem ég meg a 20cm sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!