Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Hogy lehet kiszámolni,hogy...

Hogy lehet kiszámolni,hogy egy víztartályban pl 1,5bár nyomásesés hatására mennyi vizet lehet kivenni?

Figyelt kérdés
Igazából az érdekel,hogy miért van az,hogy egy házi vízmű 24literes tartályához az van írva,hogy max 7-8 liter vehető ki belőle mielőtt bekapcsol. Az alap beállítása az,hogy 1,4bárnál bekapcsol és 2,8bárnál kikapcsol. Na de hogy jön ki a matek? Mi van akkor ha 40literes a tartály? És ha 3,0bárról megy 1,0bárra mielőtt bekapcsol? Hogy jött ki nekik a 7-8 liter? Van erre valami számolási módszer? A szivattyú emelési magassága 16-32méter,ha ez számít.

tegnap 22:14
 1/8 anonim ***** válasza:
47%

[link]

ugyan ezen az elven müködik

tegnap 22:37
 2/8 A kérdező kommentje:
Bocs,de én ebből nem tudom meghatározni,hogy sima nyomásváltozásnál mennyi a tágulása. Azt leírja,hogy hőmérséklet változásra mennyit tágul,ami hasznos,de egy sima házi vízműnél nem lényeges.
tegnap 22:56
 3/8 anonim ***** válasza:
23%
Házivizműnél kiengedt viz van meg benyomot viz a tágulás helyet, ugyan úgy térfogat változás....
tegnap 23:00
 4/8 anonim ***** válasza:

Vannak állítható nyomáskapcsolók, és ha a szivattyú bírja én min 2,5 bárt állítanék be neki. A 3 bár meg ideális és max 4,5 bár nyomással.

[link]

ma 06:44
 5/8 anonim ***** válasza:

Boyle-Mariotte törvény, p*V= állandó, azaz a nyomás és a térfogat fordítottan arányos. A tartályban van egy légzsák, ami összenyomódik/tágul. Annyi a bonyodalom, hogy eleve van egy külső légnyomás, a mérhető többletnyomás azon felül van.

Tehát hogy másfél bár nyomásesésre mennyi víz jön ki belőle, az három dologtól függ:

-a tartály térfogata

-a beállított előnyomás

-honnan hová változik az a 1,5bar

Tehát mondjuk a 24 literes tartály, 1 bar előfeszítés (azaz 2 bar kezdeti nyomás) esetén 2,8 bar végnyomás, (azaz 3,8 bar tényleges) az 3,8/2 = 1,59-szeres növekedés, ami 24/1,9 = 12,63 gáztérfogat van a tartályban a maradék 24-12,63 = 11,37 l a víz.

Hasonló levezetéssel 1,4 bar többletnyomásra kijön, hogy 4 liter víz lesz benne, tehát a két állapot között kijön 7,37 liter.

ma 11:01
 6/8 anonim ***** válasza:
1 Gumilabda van a hidroforban. Ezt nyomja össze a beérkező víz,pontosabban a benne lévő levegőt. Mivel a levegő összenyomható míg a víz nem, a labda térfogata függ a benne lévő eredő légnyomástól, valamint a körülőtte lévő víz nyomásától. Én sajnos nem tudom kiszámolni ezt a térfogat változást, mert ez nekem már túl erős matek,.. de az alapok azok amiket fentebb írtam.
ma 11:17
 7/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! A #4es link nagyon sokat segített,de az #5-6 magyarázata is leegyszerűsítette a dolgokat.
ma 12:05
 8/8 anonim ***** válasza:

6. Nem össze nyomja a víz, hanem a víz a labda belsejébe megy.

Körülötte van a levegő, tehát szét nyomja a gumit amíg engedi a levegő a tartályban.

ma 16:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!