Hegesztési deformálódás ebben az esetben hogyan küszöbölhető ki?
Adott egy 5m hosszú zártszelvény, amelyre 10 db laposvasat hegesztünk fel egyenlő osztásközzel, a zártszelvényre merőlegesen és lapjával, ez ügye 20 varrat.
A jelenség az, hogy hegesztés után a zártszelvény meggörbül, kb. egy 5cm-es hasa lesz neki. Amikor először csináltam ilyet, azt hittem, ez azért van mert a varratoknál ugye megolvad a zártszelvény ezáltal gyengül az anyag, és a saját súlya lehúzza középen, mivel csak két helyen volt alátámasztva (a végektől 1m-re). 80x40x3-as zártszelvényről beszélünk egyébként.
De, rájöttem hogy nem ettől van, mert másodjára 10 helyen alátámasztottam a zártszelvényt, de ugyanúgy meggörbült. Szerintem attól lehet, hogy ugye a varratoknál hőt viszünk be, aztán amikor kihűl, akkor összehúzódik a zártszelvény felső öve, és ettől görbül.
Harmadszorra, a zártszelvény két végét leszorítottam, úgy hegesztettem. A szorítók levétele után ismét egy görbült alakot kaptam, bár egy picit kevésbé volt görbült mint a korábbi esetekben.
A kérdés:
Hogyan kell ezt jól hegeszteni, ha azt akarom hogy hegesztés után is egyenes maradjon a zártszelvény? Még arra gondoltam, lehet azt kéne csinálni, hogy előzőleg a zártszelvényt középen feltámasztani, a két végét meg leszorítani. Értitek, hogy fölfelé homorú legyen, aztán a varrat kihűlése meg visszahúzná egyenesbe. Vagy nem...
Utólag amúgy ki lehet egyenesíteni úgy, hogy a szerkezet szilárdsága ne csökkenjen jelentősen?
Engedd visszahűlni az anyagot, egyszerre ne hegessz sokat ugyanott. Fogass rá másik anyagot, ami segít elvinni a hőt.
A sok helyi hő miatt tágul az anyag gyorsan, a többi rèsze hideg, ott meg nem miatta görbül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!