Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Hegesztési deformálódás ebben...

Hegesztési deformálódás ebben az esetben hogyan küszöbölhető ki?

Figyelt kérdés

Adott egy 5m hosszú zártszelvény, amelyre 10 db laposvasat hegesztünk fel egyenlő osztásközzel, a zártszelvényre merőlegesen és lapjával, ez ügye 20 varrat.

A jelenség az, hogy hegesztés után a zártszelvény meggörbül, kb. egy 5cm-es hasa lesz neki. Amikor először csináltam ilyet, azt hittem, ez azért van mert a varratoknál ugye megolvad a zártszelvény ezáltal gyengül az anyag, és a saját súlya lehúzza középen, mivel csak két helyen volt alátámasztva (a végektől 1m-re). 80x40x3-as zártszelvényről beszélünk egyébként.

De, rájöttem hogy nem ettől van, mert másodjára 10 helyen alátámasztottam a zártszelvényt, de ugyanúgy meggörbült. Szerintem attól lehet, hogy ugye a varratoknál hőt viszünk be, aztán amikor kihűl, akkor összehúzódik a zártszelvény felső öve, és ettől görbül.

Harmadszorra, a zártszelvény két végét leszorítottam, úgy hegesztettem. A szorítók levétele után ismét egy görbült alakot kaptam, bár egy picit kevésbé volt görbült mint a korábbi esetekben.

A kérdés:

Hogyan kell ezt jól hegeszteni, ha azt akarom hogy hegesztés után is egyenes maradjon a zártszelvény? Még arra gondoltam, lehet azt kéne csinálni, hogy előzőleg a zártszelvényt középen feltámasztani, a két végét meg leszorítani. Értitek, hogy fölfelé homorú legyen, aztán a varrat kihűlése meg visszahúzná egyenesbe. Vagy nem...

Utólag amúgy ki lehet egyenesíteni úgy, hogy a szerkezet szilárdsága ne csökkenjen jelentősen?

okt. 19. 22:32
 1/5 anonim ***** válasza:
50%
Lehet az se mindegy milyen sorrendben hegeszted a laposvasakat. Vagy egy-egy hegesztés után hagyni hűlni és úgy a következőt. Csak eszembe jutott.
okt. 20. 00:22
 2/5 anonim ***** válasza:
Lehet vele mókolni, hogy a varratokkal ellentétes oldalra is húzol egy-egy varratot, vagy megpróbálhatod rövid szakaszokban hegeszteni, de a legegyszerűbb egy egyenes placcon vagy bakokon kiegyengetni.
okt. 20. 05:09
 3/5 anonim ***** válasza:

Engedd visszahűlni az anyagot, egyszerre ne hegessz sokat ugyanott. Fogass rá másik anyagot, ami segít elvinni a hőt.

A sok helyi hő miatt tágul az anyag gyorsan, a többi rèsze hideg, ott meg nem miatta görbül.

okt. 20. 08:01
 4/5 anonim ***** válasza:
Egy disznóperzselővel menj át rajta minimum utána, a lefogatás jó dolog. 150-200 fokon már megtörténik a csoda elvileg, egy ilyen párezer forintos infrás hőmérő elég a bulihoz. Úgy lenne a jó, ha az egész meleg lenne, célszerű felmenni 400 fokig is, és dobálni rá a homokot, hogy szép lassan hűljön, minél kevesebb legyen a maradó feszültség. Az is egy nagyon jó dolog, ha előmelegíted a hegesztés helyén egyenletesen, és utána is egyenletes hőeloszlásúra hozod azt a zártszelvény szakaszt, akkor még lehet, hogy homok se kell. Leszorítani minél merevebben, minél több helyen kell, és teljesen le kell hűljön mozdítás előtt. Minimális kocogtatás ha kell ezután.
okt. 20. 13:52
 5/5 anonim ***** válasza:
Hegesztés helyett csavarozzál.
nov. 3. 01:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!